Истинската причина за съществуването на парфюмите

0
парфюми

Замисляли ли сте се някога защо използваме парфюми? Вероятно ще отговорите: за да ухаем хубаво след дълъг работен ден, че те са аксесоар, чрез който може да изразим своята идентичност, за да привличаме вниманието на околните или просто защото и останалите го правят. Всички тези предположения, в една или друга степен, са верни. Истината е много по-проста. Първопричината за съществуването на парфюмите е, че хората имаме обоняние, благодарение, на което ние можем да усещаме и разграничаваме множество аромати. Ако то не съществуваше, изобщо не бихме имали нужда от тази уханна течност. В тази статия ще ви разкажем малко повече за това сетиво и защо е толкова важно.

Как ни помага обонянието?

Обонянието е важно сетиво, благодарение, на което можем да усетим развалена храна или хубав мъжки парфюм. Неприятните и лоши миризми изпращат сигнали за болка в мозъка, за да ни предупредят за възможна опасност. То е жизненоважно за оцеляването на повечето живи същества, тъй като ни дава възможност да откриваме храна и вода, да намерим партньор и дори да общуваме. Знаете ли, че хората могат да различат над 10 000 миризми?

Обонянието е важно за физическото привличане

Спорно е дали любовта от пръв поглед съществува. Но можем спокойно да заявим, че привличането от първо подушване е факт. На всички ни се е случвало да усетим парфюма на непознат, с който се разминаване на улицата, и той да ни се стори привлекателен. Учените посочват, че това се дължи на отделянето на феромони, които обаче се допълват от уханието на шампоана или парфюма ни. Така че не пренебрегвайте избора на аромат, особено, ако още търсите сродната си душа. Ние не можем да ви намерим половинка, но можем да ви предложим голямо разнообразие от маркови мъжки парфюми от Венера Козметикс.

Различните ухания могат да повлияят на настроението ни
Обонянието е тясно свързано с нашите емоции. Ако влезете в стая, която ухае на жасмин или лавандула, това моментално ще се отрази на настроението ви и ще ви накара да се почувствате спокойни и отпочинали. Ароматът на свежи пролетни цветя ще ви изпълни с енергия и позитивни усещания. И обратното, ако сте на сметище, от което се носят всякакви зловонни миризми, то най-вероятно ще изпитате отвращение и няма да сте никак весели. Следващият път, когато изгубите доброто си настроение, надхитрете съзнанието си, като си направите домашна ароматерапия – подушете любимия си парфюм, запалете ароматна свещ или си сгответе нещо вкусно.

Различните аромати събуждат спомени

Със сигурност ви се е случвало да усетите познат аромат и в ума ви моментално да изплува спомен. Например миризмата на изгоряло ви напомня за онзи път, когато сте решили да се правите на шеф – готвач, а крайният резултат е бил подпалена кухня. Или пък случайно минавате покрай някоя сладкарница, от която ухае на вкусни печива и си спомняте с наслада за кекса, който приготвя баба ви. Причината се крие в начина, по който работи нашата памет. Мозъкът ни използва всичките ни сетива, за да извлече информация и създава спомени.

В обобщение, не приемайте обонянието си за даденост. Вместо това наслаждавайте се на разнообразието от прекрасни ухания, създавайте нови ароматни спомени и се оглеждайте за непознат с хубав парфюм!

Добави коментар