Президентът в Университета

0

Президентът в УниверситетаНа втори март в 10.30 сутринта преподаватели и студенти заеха местата си в аулата на Софийския университет, за да чуят какво има да каже президентът Росен Плевнелиев на младите хора. Президентът разговаря със студентите за националната идентичност в 21 век, за миналото и за бъдещето, за това какво дава и какво би трябвало да дава едно висше образование.

Господин Плевнелиев постави акцент върху конкурентноспособността и връзката на висшето образование с бизнеса– говори за възможностите на компаниите да осигурят работа за специалистите, които всяка година взимат своите дипломи, както и за помощта, която бизнесът може да окаже на университетите за подобряване и развитие на образованието.

Като политик, разбира се, той не пропусна и връзката между държавата и гражданите- изтъкна, че се работи за възможно най-бързото разработване на електронно правителство, което, според него, ще бъде от полза и на гражданите, и ще олекоти работата на институциите.

Студентите в СУ могат да очакват на гости още президенти, веднъж годишно. Това, освен действащия държавен глава, ще бъдат и гостуващи на страната, и бивши президенти. Ректорът на Университета заяви, че срещта с Росен Плевнелиев ще бъде началото на тази традиция.

Много млади хора се интересуват от политиката не само като граждани, а и като възможности за бъдеща реализация. Проблемът идва обаче когато от вторачване в случващото се във високите етажи се забравя реалния живот- а у нас това се случва отдавна, с общи усилия на граждани и медии. И се стига до една ситуация, в която всеки спрян  на улицата човек може да каже кой какви бонуси е взел и дали трябва или не да бъде уволнен, но не знае какво се случва с човека, с когото живее врата до врата и поздравява всеки ден.

Лично аз не съм напълно сигурна, че това е нормален човешки живот.

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар