“Презапис или другият куфар в Берлин”

0

"Презапис или другият куфар в Берлин"Борис Минков e литературен историк и критик. Преподавател по западноевропейска литература в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. От 2009 г. до 2013 г. е лектор по български език и литература в Хумболт университет в Берлин. От 1998 г. до 2013 г. работи в Институт за литература- БАН. Член на редакционната колегия на списание „Страница”. Автор на книгите “Ловци на балади” (сборник разкази, 1999), “Животът в очакване на портокаловата топка” (роман, 2001), “И нова, и българска” (сборник критика за българската белетристика от 90-те години, 2003), “Новелата. Между статута и статуса на сокола” (литературна история, 2005);, “Град – междинни полета” (академично изследване, 2011), “Презапис или Другият куфар в Берлин” (роман, 2013).

Книгата на Презапис или Другият куфар в Берлин свързва различните области на интереси, проблеми и теми, с които Борис Минков се занимава: големият град, новелата, литературната история и критика. В същото време Презапис представлява напълно фикционален разказ с недействителни персонажи и ясно изразени сюжетни линии и може да се определи като роман. Изобщо тук е втъкана съществена част от индивидуалната чувствителност и светогледа на автора, без да става дума за автобиографична книга.

Действието се развива в Берлин през есента на 2007 г.. Постепенно в отделните части на книгата се наслагват множество други времена: Западен Берлин от 80-те години, Германия от времето на анархистичната организация РАФ, Берлин от 30-те години. Тези пластове съществуват едновременно в историята на една жилищна общност на петима млади хора, случайно събрали се в средата на 80-те години в Западен Берлин. Тази общност продължава да съществува и след своето разпадане – ако не в продължението на прекъснатите разговори, то върху лентата на една видеокасета.

Това е книга за Берлин, мислен като машина за ускорение, която произвежда подобия и засича случайности. Разказването за Берлин начертава множество възможни карти на големия град. В същото време това е книга за универсалния проблем на обитаването и общностното живеене.

"Презапис или другият куфар в Берлин"
Презапис или Другият куфар в Берлин съчетава фикционален разказ, пътеписни и есеистични фрагменти. Книгата изглежда неизчерпаема във възможностите си да открива и инсценира възможни подобия и сходства, да ситуира повторения в почти бароково изобилно разказване и в същото време да затяга възлите на повествованието.

Книгата ще бъде официално представена от Младен Влашки на 18 септември (сряда) 2013 от 18.30 ч. в т.нар.  къща Хиндлиян,в стария Пловдив. Редактор е Митко Новков, а оформлението е дело на Кирил Златков. Издателство – Жанет 45.

 

 

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар