Правилен избор на оборудването за шаранджийски риболов

0
оборудването за шаранджийски риболов

Шаранът е една от търсените и преследвани от рибарите риби, за уловът на която са проектирани и произведени специални риболовни принадлежности. Въдицата, макарата и дори влакното трябва да се изберат правилно, за да се гарантира успешен и приятен улов. Вече е лесно да намерите и онлайн риболовен магазин, където ще ви предложат богат асортимент от шаранджийски принадлежности на достъпна цена.

Избор на въдицата – основни правила

Въдицата е основен елемент на риболовното оборудване за шаран, така че тя в никакъв случай не бива да се купува на случаен принцип. Не е удачно да се икономисват и средства, когато се избира такъв продукт, защото евтините въдици страдат от понижена функционалност и имат кратък експлоатационен живот. Нерядко се оказват и неудобни за използване в по-сложни ситуации.

От значение е широчината на ръкохватката на шаранджийския прът. Диаметърът трябва да е такъв, че дръжката да ляга удобно в ръката, за да може пръта да се управлява лесно. Макародържачът е необходимо да има винтова ключалка за закрепване на макарата, а по пръта не бива да има драскотини, вдлъбнатини и хлабави снадки. Особено внимание следва да се обърне на местата на свързване на секциите.

Двусекционна пръчка с тестова крива при натоварване 1,5 – 2 паунда е идеална за хвърляне на къси разстояния до 70 ярда/65 м. Прът с тестова крива от 2 до 2 3/4 lb е чудесен за средно дълги хвърляния, докато такъв с крива над 2 3/4 паунда е предназначен за хвърляния на дълги разстояния.

Обърнете по-сериозно внимание на шаранджийски въдици, чиито размер и тегло са подходящи за вас, тоест да отговарят на вашия ръст и телосложение. Важно е въдицата да се почувства преди да бъде закупена. Само така риболовецът може да определи дали лично за него тя е твърде тежка, дълга, къса или неудобна.

В никакъв случай не е разумно да се купува първия продукт, понеже цената му е много намалена, както и прекалено сложни модели. Съветът към начинаещите е винаги да започват с модел  с бавна акция, за да се научат да усещат рибата. По същия начин не бива да се започва с прекалено твърди пръти, тъй като те са предимно за замятане на дълги разстояния, но по-малко подходящи за разиграване на рибата.

Макара – бъдете практични при избора

Преди да купите макара, помислете за какво ще я използвате. Разбира се, можете да вземете макара Shimano Big Pit Long Cast, предназначена за далечно замятане, но ако ловите в езеро с площ 2 акра, където крайбрежната плитка вода е най-продуктивната зона, просто губите пари. Купете нещо по-евтино и по-практично.

По този въпрос има просто съображение: съществува инструмент за всяка задача. Макарите са скъпи, така че преди да купите такава за риболов на шаран, трябва да решите къде ще ловите през следващите няколко сезона. Възможно е в момента скъпа и мощна макара да ви бъде полезна, но после няма да имате нужда от нея цяла година. Не си струва да харчите пари за задоволяване на непосредствени нужди.

Най-добрият вариант, както от практична, така и от финансова гледна точка, са добрите универсални макари. Не само трябва да решите за какво ви е необходима макарата, но и да обмислите към коя пръчка ще бъде прикрепена, и съвсем не говорим за визия, а за баланс. Например далекомерна макара с голям шпул не може да се балансира добре върху пръчка от 11 фута с тестово тегло 1 / g2 lb.

Добави коментар