Пожарите в Студентски

3

Пожарите в Студентски

В някои от ремонтираните общежития на Студентски град, приндалежащи на Софийския университет се появиха противопожарни аларми след последните ремонти. Едно на пръв поглед много положително дело.

Това обаче не са системите за гасене на пожари, които сме виждали по филмите, с пръскачки с вода или пяна или нещо такова. Тези просто пищят. Но да кажем, че и това не е малко – в случай на пожар би било добре хората да имат някаква система за ранно предупреждение и да се евакуират своевременно.

Има обаче един много сериозен проблем с цялата система – въпросните датчици са категорично убедени, че в блока, където са поставени има поне по 2 пожара на ден.  Вие може да не го виждате – но датчиците си знаят работата … и пищят.

Всеки път, когато подобен мним пожар бъде засечен тока в “горящия” блок спира. Спират с него и асансьорите – тези, които са вътре – нека си горят. Спира и интернетът и после връзката не може да се възстанови понякога и половин час след като се е върнало въпросното електричество.

Защо толкова често има пожари ли? Просто алармата не се ограничава – засича всичко от цигара през пара от вряща тенджера до отворена врата на банята. Факт – в 18ти блок веднъж алармата се е включвала заради отворена врата на баня, по думите на дежурната портиерка.

Запъхтените портиерки, които са длъжни да проверят всеки сигнал са често срещана гледка.  Хората започват вече да вземат нещата в свои ръце и да чупят иначе скъпата аларма. Отново в 18ти блок пък се наблюдава друга тенденция – хората масово заляпят найлонови торбички за датчиците и си живеят щастливо…

И най-абсурдното в случая – въпреки много пищене, аларми и сигнализиране на пожарната ( пропуснах да кажа, че и това се прави) и заседнали в асансьорите хора – истински пожар все още не са засекли…

 

Моля, гласувайте!
Сподели

3 коментара

  1. С тези пожари е изключително опасно и е време малко да станем по съвестни граждани , а не да си казваме че това на мен няма как да ми се случи.Да на вас може и да не в се случи,но ако съседа довас е малко по нехаен и не мисли каво върши може и да стане и същевременно ще стигне и до вас. Трябва да сме по предпазливи.С тези пожари виждаме какво става.Дори и някакви малки са достатъчи да се включат алармите.Те са направени да а по чувствителнии дори дим от цигара те се включват.

  2. Нужно е да се вземат изключително строги мерки, тъй като младите нямат граници и отивайки там в тяхната глава е предимно забавлението алкохола, придружен с цигари и какво ли още не.Като цяло има и студенти,които искат да научат и така възникват сериозни проблеми като живеят в една сграда.С подобни пожарни системи, може би ще намалеят инцидентите и пожарите, така само от един дим на цигара ще засвири и дано на студентите им дойде умът в главите и живеят малко по смислено.Радвам се че ни пишете.

  3. Тези пожарни в тази част на столицата показват колко малко има хора, които се грижат за безопасността на младите., И от друга страна тяхната безотговорност , както към самите тях си, то така и към собствеността, която им дава място за сън и почивка, а не да се пътува от различните градове до Университетите.Надявам, се че този проблем ще отшуми.Надявам се да ни пишете пак с добри новини.

Добави коментар