Последни новини от Ню Йорк

1

Последни новини от Ню Йорк

На 06.02. (сряда) се състоя официалното откриване на заседанията на Комисията за Социално развитие към ООН. Илияна Лазарова и Боряна Зарева са българските младежки делегати, които ще присъстват на срещите. Основната тема на 51-то издание на Комисията  е „Овластяване на маргинализираните групи с цел изкореняване на бедността, безработицата и насърчаване на социалната интеграция“.

Проведе се първият кръг на неформални преговори по текста на Резолюцията за Младежта. Срещата беше домакинствана от Мисиите на Португалия, Молдова и Сенегал. Основните дискусионни параграфи от текста на Резолюцията се отнасят до активното участие на младите хора в управлението на страните-членки на ООН, както и до формулирането на индикатори (посочени в посления доклад на Генералния секретар на ООН) за проследяване състоянието на младежта по региони. Беше дискутирана и темата за овластяването на маргинализираните групи чрез образование, което на свой ред да доведе до изкореняване на бедността.

В края на заседанието Рони Голдбърг, председател на Комитета по заетостта, труда и социалната политика и  заместник изпълнителендиректор и старши офицер на Съвета на САЩ за международен бизнес (USCIB) направи изказване по темата за овластяването на маргинализираните групи (хората с увреждания, жените и момичетата): „Доказано е, че жените с образование имат средно около 2-3 деца, изграждат по-здрави семейства и с това допринасят за по-устойчиво социално развитие. В тази връзка, важно нещо, което всяка държава следва да осигури, е образование за момичетата“.

Моля, гласувайте!
Сподели

1 коментар

  1. Йордан Карапенчев на

    Моето лично мнение впрочем е, че тези маргинализирани групи ги има само в главите на ООН. Образованието само по себе си не постига овластяване, каквото и да значи това. Нито пък е логично това да му бъде целта. Empowerment както му викат на английски, се е състояло вече в България и дори не може да има дебат за разлики между образованието на момичета и момчета.

    Има търговия с момичета в някои етноси, но последния, който повдигна този въпрос пред европарламента беше набеден за фашист. Може би е… ама беше и прав. Жалко че занимават младите хора в ООН с разни клишета и проблеми на миналия век…

Добави коментар