Подземията на Света София станаха музей

0

Подземията на Света София станаха музей

Посещенията в подземния музей под базиликата “Света София” ще са безплатни през първия един месец след откриването му на празника 24 май .Това съобщиха пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова и зам-кметът по култура Тодор Чобанов.

Базиликата разкрива история на 1700 години. Тя е построена върху основите на няколко по-стари църкви от времето на римския град Сердика, разрушени от набезите на готи и хуни през ІV век. През II век на мястото е имало римски театър, a през следващите векове са издигнати последователно няколко храма, според историците.

Историята на столицата е тясно свързана с храма „Света София”, който подобно на едноименната църква в Истанбул, е посветен на „Премъдростта Божия” – едно от имената на младия Исус Христос. Това, а не изхождащото от него име на мъченицата София, става и названието на града от ХІV век нататък.

Временната експозиция, която посетителите ще могат да видят, представя историята на главния некропол на Сердика, както и на трите по-ранни църковни сгради под базиликата – 18 века история събрани на едно място.

Музеят ще приема безплатно посетители през първия месец, след което входът ще стане 6 лв. Те ще имат възможност да видят римски мозайки, историята на София в снимки, както и параклиса на гроба на мъчениците.

 

Добави коментар