Почивка на море в град Бяла

0

Бяла е морски курорт, който съчетава луксозни пясъчни плажове и широколистни гори. Благоприятните комфортни температури на морската вода и въздуха предлагат оптимални условия за добра почивка, профилактика на много заболявания и възстановяване.

Град Бяла е разположен на своеобразна граница между Северното и Южното Черноморие, разположен на 50 км от Варна и 80 км от Бургас.

Първото селище в района на града се появява през 6 век. Пр.н.е. на нос Свети Атанас. В древни времена градът е бил известен като елинската колония Аспрос. Тогава този район дълго време е бил собственост на османските турци. Едва през 1984 г. Бяла придобива статут на град.

В околностите на Бяла има джип сафари маршрут с обширна развлекателна програма. Можете също така да отидете на четири колела. На плажа Бяла има водна пързалка, можете да карате лодка, джет ски, да вземете обучение по ветроходство.

Любителите на риболова и подводния риболов в Бяла няма да скучаят. В скалите можете да ловите с подводен пистолет, а в открито море можете да ловите различни снасти. Реката, течаща край Бяла, е пълна с риба.

Горите в региона са известни в цяла България с изобилието от различни животни. Когато лицензите се наливат, можете да ловувате в ловните полета.
Бяла се счита за курорт, който естествено лекува респираторни заболявания, астма и подобрява състоянието на страдащите от алергии. Вятърът в Бяла е предимно морски, а въздухът е с много нисък прашец и други алергени. В региона никога не е имало нито едно промишлено производство.

Брегът на този регион се характеризира със скалисти брегове с малки заливи, плажна ивица с дюни. Брегът тук е стръмен и разчленен, което води до ограничаване на плажната ивица, но от друга страна, придава специален чар на курорта. Повечето плажове са ориентирани, североизточни и югоизточни, което позволява възможно най-доброто слънчево греене.

Морското дъно е леко наклонено, след 10 м плавно се спуска на дълбочина 70 см и след това също постепенно става по-дълбоко – до 2 метра на разстояние около 200 м от брега. През лятото на плажа има спасителна служба на Червения кръст. Общината следи отблизо чистотата на плажа.

В града има хотели и центрове за отдих, предлагащи уютна атмосфера, комфортна почивка и качествено обслужване на гостите на града, и всичко това срещу малка такса.

Град Бяла е уникален и с това, че тук са открити следи от гигантски катаклизъм, който според европейските учени е унищожил ерата на динозаврите. Разположени в покрайнините на града, Белите скали са геоложки природен музей, където можете да проследите всички периоди от развитието на земната кора.

А Бяла е и град, известен с традициите в отглеждането на грозде и производството на вино, включително невероятното вино Димят. В града има и дегустационна зала.

Освен това курортът разполага с достатъчен брой магазини, няколко рибни ресторанта, различни кафенета, както и пазар с ниски цени за плодове и зеленчуци.

Добави коментар