Петко Горанов: В Студентски град липсва воля за управление!

0

Петко Горанов пред вече бившия си кабинет

Петко Горанов е политолог, възпитаник на СУ, но едва ли сте го виждали в телевизионните студиа покрай изборни дни. Причината е, че през последните 13 години е изпълнителен директор на Поделение “Социално-битово обслужване” към СУ “Св. Климент Охридски”. Днес той застава на трибуната на Млада София, за да обясни напускането си и да поговорим за проблемите на Студентски град.

Г-н Горанов, за да спрем слуховете, бихте ли разяснили дали сте освободен от поста си или сте напуснал ?
Категорично става въпрос за напускане и това лесно може да се проследи, а пък и не ми е известно някой да го оспорва, ректорът също. Той е изказал предположения за причините за напускането ми, които са грешни и спестяват истини.

В едномесечното предизвестие, което сте изпратили за напускането си говорите за “деструктивна среда”, както и че сте се чуствали подценен. Можете ли да дадете пример за подобно отношение към вас и екипа ви?
Многобройни са. Ще обобщавам.
Ние от Поделение „Социално-битово обслужване” на СУ „Св. Климент Охридски” управляваме най-добрите държавни общежития в цялата страна. Това съм го чувал многократно от различни страни, но никога от член на ректорското ръководство. Ние сме признати навън, в нашия дом не сме.
В отчета на ректора за мандат 2007-2011 пред общото събрание липсва и един ред за дейността на поделението. В програмата на ректора за управление през мандата 2011-2015, с която беше избран за втори последователен мандат, липсва също дори и един ред за студентските общежития и столове. В тази програма има неща от сорта „въвеждане на електронни услуги за студентите” – дейности, въведени в системата на университетските общежития от години, но демонстративно незабелязвани.
В правилника за устройството и дейността на СУ ясно са разписани пълномощията на изпълнителния директор на студентските общежития. Въпреки това, със своя заповед през 2008 г., ректорът отне тези пълномощия, като не ги замени с нищо друго. В последните месеци това отношение придоби нови форми, като не се даваше никакъв ход на предложенията ми за назначения, т.е., беше отнета и възможността ми да формирам собствен екип.
Мисля, че това е предостатъчно и не се налага да продължавам да изброявам.

В момента тече проверка на дейността на СБО, ръководена от зам.ректорите доц. Кучев и доц. Бенова. Защо се прави това и има ли общо с напускането ви?
Никаква проверка на дейността на СБО не тече в момента или поне докато аз бях там, така че няма как да има нещо общо с напускането ми. Ако те са решили да нарекат някакви свои действия „проверка”, отговор-предположение на въпроса Ви „Защо се прави това?” – ами за да бъде нарочен някой като отговорен за неизпълнените предписания на Сметна палата след одита през 2008 г.

 Какви са всъщност правомощията на директорът на СБО, защо ги определяте като недостатъчни?
Както вече Ви казах, ректорът еднолично отмени едни необходими пълномощия на изпълнителния директор – той можеше да формира и назначава собствен екип, да подписва договори след проведени процедури по Закона за обществените поръчки и Закона за държавната собственост. Говорим за менажиране, без което такова предприятие не може да се управлява ефективно. За да съществува мениджърски подход обаче, някой трябва да разбира от това, като делегира точните пълномощия и изгради точната система за контрол по изпълнението им. За съжаление, никой не разбира от такъв подход. Продължава подходът на демократическия централизъм от миналото.

Какво не успяхте да свършите за тези 13 години работа за СУ?
Вижте – като Ви казах, че СУ има най-добрите държавни общежития в цялата страна, съвсем не искам да кажа, че съм доволен от състоянието на общежитията. Системата, не само на общежитията, а на университета като цяло, има огромен потенциал, но той не може да бъде разтоварен, защото продължава да действа демократическият централизъм. Държавната политика в тази сфера – добра или лоша, не искам да коментирам, защото има много други неща, които ние можем да направим за себе си, преди да кажем „държавата ни е мащеха”.

Как ще коментирате дейтсвията на институциите след поредицата инциденти, включително и трагедията в 23ти блок?
По-впечатляващи са действията на медиите – пълен слугинаж на институциите и дезинформация на обществото.

Има ли нещо, което да можем да наречем основен проблем на Студентски град и как може да се разреши?
Да! Основният проблем на Студентски град е липсата на воля за управление. Номерът на двете изпълнителни власти – държавна и местна, всяка да казва че на другата е задължението да регулира някакъв проблем, е много прозаичен. През всичките тези години за Студентски град това се е случвало с мълчаливото съгласие, т.е. с подкрепата на опозицията, която и да е била тя.

Възможно ли е да се построи нов Студентски град, каквито предложение имаше през последните седмици?
Надценявате ме. Дали е възможно да да се построи нов Студентски град, може да каже отговорно лице от калибъра министър на регионалното развитие.
Аз си мисля, че е възможно да се подобри средата на съществуващия Студентски град, като се въведе режим на територия със специален статут. Не откриваме топлата вода. Регулациите в днешно време ще придобиват все по-голямо значение. Има европейски практики по този въпрос. Но … пак стигаме до волята за управление.

Какво е мнението ви за сегашното ръководство на СУ?
Ами … отговорът не е еднозначен, така че ще се въздържа засега от него, още повече, че има контролни държавни органи, които задават въпроси в същата посока и трябва да ги оставим да си свършат работата без внушения от медиите.

Има ли нещо, което искате да кажете на доскорошните си “подопечни” студенти в Студентски град?
„Подопечни” студенти? Ха-ха-ха! Ама вие наистина ли ме възприемахте като надзирател?! Ако е така, значи не съм се справил.
Има едно нещо, което със сигурност съм го казвал от порядъка на хиляди пъти (без преувеличение) през тези 13 години, ще го кажа и сега на всчики чрез Вас: „Основния принцип на живота в Студентски град е: „Живей както искаш, но не пречи на другия.”
Добавям: Животът е пред Вас. Живейте с разум. Всеки ден правете по едно полезно нещо за себе си.

Добави коментар