Пътеводител за студенти

0

 

Не става въпрос за книжките, които много от нас са получили на първия си учебен ден в университета, а за ново издание, което ще е валидно за всички студенти, избрали да учат в университет в столицата.

Книжката ще бъде с джобен формат и е по идея на Бистра Иванова и Кристиана Маринова от Сдружение „Школа за демокрация“. В 17 глави тя събира всичко, от което има нужда един току-що пристигнал в столицата първокурсник.

В „Пътеводител за новодошлите студенти в София“ ще намерите информация за най-добрите столични заведения, за местоположението на библиотеки и спортни зали, както и най-приятните и безопасни места за разходка. В книжката има и информация за квартири и общежития, както и полезни съвети за неприятни ситуации, които могат да се случат на всеки: какво да правите ако се разболеете, ако ви оберат или ако загубите ключа си. Не липсват и сведения за доброволчески дейности и нетрадиционни начини за намиране на книги.

Отделено е и специално внимание на градския транспорт, тъй като според създателките на сборника най-голям стрес у новодошлите предизвикват големите разстояния и фактът, че понякога се налага да се сменят по няколко превозни средства докато стигнаат до целта. В книжката има приложена карта, по която студентите лесно да се ориентират за това как могат да стигнат от една до друга точка на града.

Събраната в книжката информация е само въз основа на личния опит на Кристиана, Бистра и техни приятели.

Фактът, че има момичета като Кристиана и Бистра, означава, че клишето за младото поколение, което, според някои хора, се състои от „пияници и наркомани“, не е съвсем вярно. Похвално е медийното внимание, което се отделя на този проект, тъй като по този начин се стимулират и други млади хора да помислят и да направят нещо за себе си или за своите колеги вместо да бездействат и по този начин да поддържат негативното обществено мнение.

Добави коментар