Парфюмът – нашата втора кожа

0
парфюми

Разнообразието от аромати е толкова голямо, колкото са и вкусовете на тези, които ги използват

Едва ли има човек, който може да се задоволи само с един единствен парфюм. Изборът зависи не само от повода, по който ще се използва, но и от настроението в дадения момент. Ароматът е важен не само заради впечатлението, което ще остави, но и за усещането, което ще създаде в нас. 

Сигурно ви е правило впечатление как свързвате определени аромати с конкретни спомени и случки. Това не е случайно. Обонянието е изключително силен рецептор, спомагащ за оформяне на нагласата ни към някого или нещо. Подходящият парфюм може да ни накара да се чувстваме щастливи, секси или невинни. 

Индивидуален подход

Когато човек открие своята нотка може да я запази във времето, считайки, че тя подчертава най-добре индивидуалността и подсилва излъчването му. Важно е да се знае, че всяка кожа има собствен аромат, и когато един парфюм се разгърне напълно може да ухае коренно различно при тези, които го ползват. 

Според времето

Сезоните оказват влияние върху избора ни. През студените зимни месеци са на почит по-силните и открояващи се миризми, докато лятото е период на леки, въздушни и често пъти флорални мотиви. 

Това отново зависи строго от индивидуалните предпочитания. Все пак най-добрият начин за избор на парфюм е собственото обоняние. В повечето случаи попадаме интуитивно на подходящия за нас и нашия темперамент аромат. Основно се осланяме на усещанията, които изпитваме. Тук разумът не играе съществена роля. Парфюмът е завършекът на външния вид. 

Композиция от ухания

Всеки аромат има три основни нотки: връхни, средни и базови. Връхните нотки са тези, които долавяме първоначално. След тяхното бързо изветряване започваме да долавяме средните акорди. Те ще се задържат малко по-дълго от първите, а минути след впръскването на аромата ще достигнем до базовите му нотки. Те са най-дълготрайни и оформят ядрото на аромата. 

В тази част на парфюма освен цветни и плодови, често се срещат и морски ухания, както и етерични масла. Точно тези нотки се променят, когато влязат в контакт с кожата. Това е уникалността на ароматите. Необходимо е да престоят поне 20 минути до пълното си разгръщане и се усещат интензивно до час след нанасяне. 

Основата обаче остава, дори когато не усещаме аромата на парфюма. При нея могат да са преобладаващи трайни билкови есенции, мускус или подправки, като ванилия, канела, пипер. 

Базовите нотки се състоят от тежки молекули, които се изпаряват бавно. По тази причина те са богати, дълбоки и съставляват най-дълготрайната част на аромата. 

Заложете на сигурно

Избирайте внимателно ароматното си бижу. Заложете на оригинални, изпитани марки. Имитациите ще копират аромата само в началото след впръскване, а впоследствие ще ви разочароват с това, което остава. Аналоговите ухания понякога може и да са сполучливи, но те копират само основния аромат на оригиналите. Така не са способни да предадат техните нюанси и особености в дълбочина. 

Качествени парфюми за всеки вкус от За човека

Добави коментар