От средно към висше…с лъвски скок

0

А може пък и да паднете в пропастта. Ако не сте склонни да дадете достатъчно, че следващата степен на образование да ви е в кърпа вързана. Това както искате го разбирайте, всичко възможно имам предвид.

 

„Другите“ начини обаче няма нужда да ги коментирам, дотолкова че да станат невалидни няма как да се промени системата. Имам предвид това, че, в общия случай, за да влезе един кандидат-студент в желаната специалност, е необходимо преди това поне една година да ходи на частни уроци при преподавател от желания университет. Особено ако става дума за специалности, които се кандидатстват с история, география, чужд език, български език… и всичко останало с изключение на… ами всъщност на тези, които искат да кандидатстват журналистика.

 

Защо се налага това безумие ли? За да може преподавателите да компенсират за това, че заплатите им не отговарят на квалификацията им по тяхно мнение.

 

Ето защо учебната програма е направена така, че да се налага допълнителна „подготовка“ за тези, на които гимназията по едни или други причини не им се струва достатъчна. Преди известно време смятах, че това е грешка на системата. Вид недоглеждане може би, за което е виновна само липсата на координация между отделните звена в родното образование.

 

Веднъж попаднала в университета обаче разбрах, че тази представа всъщност е голямата грешка. Забелязах, че университетските преподаватели в по-голямата си част изобщо не знаят какво се учи в средното училище. И се сетих, че всъщност и никой никога в него пък не се е интересувал кой от нас с какво ще се занимава в университета.

 

Което, предвид идеята, че преподаването е всъщност призвани, просвещение и подобни красиви думички, която съм чувала в гимназията и продължавам да чувам и сега от някои хора е…леко несъответстващо.

 

И за да не излезе, че просто съм недоволна от нещо рано сутрин и съм решила да ви го обясня с надеждата че някой ще го прочете, ще ви кажа и какво предлагам като решение. Пропастта е голяма, спор няма, и нещо трябва да се направи по въпроса.

 

И тъй като от това ще са доволни най-вече учениците и студентите, смятам, че предложението трябва да дойде именно от някой от нас. А то е просто- след основното си образование всички да имат право да се занимават само с тези предмети, които ги интересуват, а останалите часове да имат правото да посещават за обща култура, без да полагат изпити и да получават оценки за това.

 

Не е особено сложно, но определено би подобрило нещата. И ученето за кандидат-студентски изпити би могло да се сведе до времето, което така или иначе се прекарва в училище, така че младите хора да имат повече време за хобита и спорт.

 

И все пак допускам, че може би не това е единственото решение. Така че ще се радвам да споделите с нас вашите идеи.

Добави коментар