Особености на съвременното частно училище

0

Частните начални и средни училища у нас съществуват сравнително отскоро, поради което в съзнанието на болшинството обикновени хора те са лукс, достъпен единствено за децата на политиците и крупните бизнесмени. Според тях таксите за обучение са твърде високи, а освен това самите деца няма да се чувстват в свои води сред децата на висшата класа.

Много родители дори не обмислят перспективата за обучение в такава институция, въпреки че ако имаха възможността да се запознаят по-добре с тези структури, почти сигурно биха били приятно изненадани и ще се замислят за прехвърляне на потомството си в частно училище.

Частната общообразователна институция се различава от държавната преди всичко по това, че е финансово независима от държавата. За функционирането си тя набавя средствата от таксите, които родителите плащат за предоставянето на образователни услуги. Разбира се, платената основа на образованието отблъсква голям брой потенциални ползватели на услугата.

Ако изчислим обаче колко пари плаща едно средностатистическо българско семейство за „безплатното образование” на децата си всеки месец, ще се окаже, че частните учебни институции всъщност не са толкова скъпи. Най-малкото там поне се знае за какво се разходва всяка стотинка и се издава разписка за всяка внесена сума.

За да бъдат конкурентоспособни, платените частни училища купуват само качествени мебели, учебници и оборудване, канят само опитни и талантливи учители, използват електронни средства за проследяване на резултатите, правят учебния процес възможно най-разнообразен, тоест интересен и вълнуващ. С една дума, правят всичко възможно, за да демонстрират високо ниво на грижа за своите възпитаници.

По правило класовете в тези заведения са малки, така че учителите имат възможност да намерят индивидуален подход към всеки, да проследят как е подготвен урока и да помогнат с неусвоените части на изучавания материал. В обикновените образователни институции с класове от 20-30 души, децата никога не получават такова внимание, на каквото се радват връстниците им в частното училище.

Не е изненадващо, че ефективността на учениците от частните учебни заведения е многократно по-висока. Повечето частни училища също така използват иновациите в работата си, прилагайки нестандартни методи на преподаване. Игрови форми, активна познавателна дейност, семинари и ролеви сцени – всички тези техники се използват активно от учителите, както при по-малките, така и при по-големите ученици.

Предимства на частното образование

Училището, създадено на частни начала се стреми винаги да бъде най-доброто във всичко, да бъде достойна алтернатива на публичните институции. Обикновено разполага с модерни компютърни стаи, вкусни и здравословни ястия в стола, многофункционални спортни зали и адекватна психологическа обстановка в класните стаи.

В работата си педагозите са ориентирани към индивидуална работа с всеки ученик, към търсене и реализиране на неговите таланти. Към отстраняване на комплекси. Осигурява се максимален физически и психологически комфорт на учениците по време на часовете и почивките. Отличното качество на образованието е постигнато чрез привличане на квалифицирани кадри, най-добрите в своята област.

Постигнати са високо ниво на дисциплина, работа с ценностни ориентации, както и пълно задоволяване на образователните потребности на учениците. Използват се в максимална степен материални и софтуерни средства за подобряване качеството на възприемане на материала.

Добрите педагози знаят как да работят с деца, никога не повишават глас, търсят опции за предаване на знания, които носят максимални резултати. Това не е всичко, което можете да научите за частния тип учебно заведение и вашето дете ще се убеди в това лично, когато стане възпитаник на институция като частно училище.

Източник: https://glasove.com

Добави коментар