Още пет милиона за БАН

2

Българската академия на науките получи поредното увеличение на държавната си субсидия. Този път със скромната сума от 5 милиона.  Така всичко на всичко прословутата академия ще разполага с 62 130 100 лв за следващата година.

Смятам, че това е една прилична сума на фона на развяваните черни знамена, некролози и ковчези, с които беше украсена БАН скоро. Но вероятно можем да отдадем, този артистичен порив на българските академици, с приближаването на Хелоуин, а не с липса на пари.

Пари академията очевидно има, въпросът е друг – за какво са и нужни. Едни ще отговорят, че учените получават пари, за да правят наука (колкото и абстрактно да звучи това).  Ако е за това – то парите са напълно недостатъчни и БАН би следвало моментално да фалира. Истината е, че качествените специалисти изискват добри заплати, а за поддържането на каквато и да е сносна апаратура в много области като електроника, информатика, ядрена физика просто нужните средства стават внушителни.

Тогава защо БАН не фалира при толкова малко пари. Отговорът за мен е прост – академията не използва много  от тези пари, за основната си дейност – науката. Парите отиват за заплати, за поддръжка на сгради, администрация и тем подобно, а учените, които вършат същинската работа са принудени да се справят с много малко средства. Това пък от своя страна намалява и мотивацията и качеството на всички по веригата.

Много хора спекулират с нуждата от закриване на БАН.  Според мен това не би било оптималното решение. Нужно просто проклетата тромава административна машина да се децентрализира.  Наука не правят академиците, които впрочем наистина са старци… пък дали са феодални не знам. Тъй като на протестите пред камерите на телевизиите умишлено заставаха младите хора в академията много хора може би са останали с погрешно впечатление. Ето списък с академиците, където може да видите, че и най-младите сред тях са родени в Царство България.

Нужно е отделните институти да се борят за финансиране с проектите си, а не да чакат държавна дотация на готово. Нужно да отдаваме заслуженото уважение на българските учени, на колкото и години да са, но не и да ги хрантутим. Нужно е да се спре с наливането на пари в образованието и после всяко следващо правителство да вее като знаме някакви проценти. А какво прави системата с тези пари никой не пита

И мен никой не ме пита, но така или иначе имам трибуна и ще си позволя да кажа: Произвежда безработни и неподготвени кадри, произвежда некачествена научна продукция и отнема възможности за развитие пред истински кадърните.

 

2 коментара

  1. То цялата държава е фалирала отдавна. У нас има 2 аршина. Ако нямаш пари за данъци или не си ги плащаш – ти продава публично коли, имоти и т.н.

    Когато обаче държавата, когато има сметки за плащане казва чрез някои министри – “Трябва да проявите разбиране…” и други подобни.

    Когато една държава като нашата е отдавна фалирала, както и БАН обаче не се прави промяна. Подобна картинка има и с БДЖ :).

    “Нормално” е за у нас :).

Добави коментар