Осъзнати родители: Как да отгледаме любознателни и отговорни деца

0
Методът Монтесори

Времето на любопитство, учене и открития е предизвикателство за младите родители, но не и ако се доверят на ефикасността на метода Монтесори

Сигурно сте чували израза, че децата не слушат толкова какво им казваме, колкото попиват всяко наше действие и маниер от поведението ни. От нас те ще научат много за света, без да е нужно ние да се спускаме да решаваме всеки техен проблем.

Стига да осъзнаем ролята си на подкрепящи родители, които са коректив и им дават усещане за сигурност, децата ще имат възможност сами да пораснат, но винаги ще знаят, че могат да ни се доверят и да разкрият разочарованията си, гласят препоръките на учителя Симон Дейвис, автор на книгата „Монтесори за малкото дете“. Изданието може буквално да ни отвори очите за реакциите на децата, които понякога ни изглеждат необясними. Важно е да тълкуваме правилно тези сигнали и търпеливо да се справим с новото си предизвикателство.

Децата търсят водач, не слуга или шеф

Със заповеди и команди няма да успеем да обучим детето си, така както бихме искали. Дори да постигнем известни резултати, по-отговорната и ефективна мисия е да се превърнем в негов водач. Не е нужно да сме и негов слуга, вършейки всичко с цел да го отменим от задълженията му.

Как можем да го постигнем с няколко прости стъпки:    

  1. Адаптация на дома

Ключов момент е да се възползваме винаги, когато можем да свалим товар от плещите си. Всяка дейност може да бъде така пригодена, че да улесни детето да я изпълнява само. Ако салфетките например са на високо, сложете част от тях на рафт, достъпен за него. Вариантите са различни, а от вас се изисква да вложите въображението си и да помислите как да създадете условия за самостоятелност на детето. През това време ние можем да свършим друго или просто да поседнем на спокойствие с книга в ръка.

Не се страхувайте от тази крачка, тя няма да отдалечи малкото същество от вас, напротив – ще му вдъхнете увереност, че може да се справя със задачите си. 

2. Бъдете пример за честност

Не обяснявайте на детето, че да лъже не е приемливо и грешно. Направете така, че да не се налага да изричате самите вие лъжи през него.

В ежедневието си сме свикнали да го правим, макар и с благородна цел. Когато не искаме или не можем в момента, ние отклоняваме разговори с различни оправдания. За да не обидим някого, казваме, че прическата му е страхотна. Ако ни поискат пари изненадващо на улицата, директно отказваме с думите, че нямаме в себе си. Докато сме в компанията на детето, то неизбежно ще обърне внимание на тези случаи. И ще ги запомни!

За да се справим умело с тези ситуации, можем да почерпим вдъхновение от „Монтесори за малкото дете“. В момента всички книги на издателство „Изток – Запад“ са с 20% намаление. Побързайте да се възползвате!

3. Поемайте отговорност

Когато правим избори в живота си, те са съпътствани от съответните отговорности. Както всеки собственик на къща знае, тя има нужда от поддръжка, а ако сме решили да вложим в допълнителна форма на обучение за децата си, това ще ни струва повече средства. Сблъсквайки се с неизбежните проблеми, не бива да заемаме позиция на жертва, а само да споделяме емоциите си в даден момент по начин, който няма да подскаже на детето, че бягаме от отговорност.

Добави коментар