ООН посрещна в Ню Йорк двама от българските младежки делегати

0

В страната ни ежегодно се провежда Конкурс за избор на младежки делегати, които да представляват България по време на сесиите на ООН в Ню Йорк. Тези младежи работят по приоритетни оси, пряко ангажирани с благосъстоянието на младите хора в държавата. За мандат 2012-2013 г. Илияна Лазарова и Боряна Зарева усърдно събираха мнения и обединиха усилия по два основни лъча – образование и заетост. Заедно с другите двама делегати, които посетиха ООН през ноември, и екип от 10 активни младежи, те станаха инициатори на няколко значими събития в София.

В началото на декември 2012 г. беше организиран брифинг в Министерство на външните работи (МВнР), един от любезните партньори на програмата, на който бяха представени резултатите от пътуването на първите двама делегати – Асен Димитров и Гергана Томова (бел.ред. разходите за път на единия от тях бяха изцяло поети от ISIC България). Дни по-късно СУ „Св.Климент Охридски” стана домакин на среща, организирана от делегатите на тема, посветена на конкурентоспособността на родното висше образование. При засилен интерес и активно участие на студентите в дискусията по модела „Световно кафене” бяха изведени освен текущите проблеми в системата на преподаване, но и евентуални решения, които качествено и ефективно да доведат до положителни промени във висшето образование.

Всички мнения и коментари намериха приложение в обстоен доклад, изготвен от делегатите, който ще бъде представен пред Комисията за социално развитие на ООН* по време на гостуването на Илияна и Боряна в Ню Йорк. В допълнение към него, ще бъдат приложени и резултатите от проведена сред повече от 2000 младежи анкета за нагласите към социалната и образователна система в България.

В рамките на гостуването си в Голямата ябълка, двамата делегати ще инициират събитие в сградата на ООН, което планирано ще обхване темата за социалната отговорност и устойчивото развитие. Очаква се на него да присъстват представители на българската мисия в ООН, младежки делегати от други държави, както и редица заинтересовани към темата служители.

Участието на двамата младежки делегати на сесията на Комисията по социално развитие се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на външните работи и Йаф България (Jaf Bulgaria).

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар