Он-лайн образование и българските университети…

0

Он-лайн образование и българските университети...

Кандидатстудентската кампания си вилнее с пълна сила, няколко места се борят за сърцето и душата на един студент… И в тази обстановка възможността да се обявиш за най-добрият ВУЗ в страната си е примамлива. Особено ако става дума за модерни технологии, интеркативно образование и он-лайн платформи.

Една от най-големите и най-авторитетни организации за изследване на качеството на он-лайн образованието – CSIC – излезе с редовната си класация на университетите в света. Класирането се изготвя два пъти годишно, като включва университети от цял свят. Оценката не е за университетите като цяло, а само за възможностите за интерактивно образование в мрежата.

В тази класация родното образование изостава доста сериозно от другите европейски държави. Едва на не-чак-толкова престижното 681 място в класацията се намира  Софийският университет. Имайки предвид колко точни са он-лайн платформите на СУ, като СУСИ например…

Но положението на останалите ВУЗ-ове далеч не е по-розово. Най-близко до СУ е Техническия университет с 1737 място, следван от НБУ и университета в Пловдив на съответно 2346-то и 3270-мо място.

Класацията като цяло се доминира от американски университети – на челните места се нареждат учебните заведения в Харвард, Оксфорд, Масачузец и т.н. В Източна Европа обаче, явно те първа ще трябва да преоткриваме възможностите на интернет.

 

 

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар