Очаква се удвояване на безработицата в Европа

0

Очаква се безработицата в Европа  да се удвои през следващите месеци, като 60 милиона работни места са изложени на риск от постоянни съкращения или намаляване на заплатите и часовете заради пандемията, сочат проучвания.

Консултантската фирма  Маккинси оцени нивата на безработица в блока от 27 държави-членки, достигайки максимални 7,8% през тази година г. и връщане към нивата от преди кризата през Q4 2021 г. Но при най-лошия сценарий безработицата може да достигне максимум през 2021 г. при 11,3%, възстановяване до нивата на 2019 г. до 2024 г.

Безработицата в еврозоната падна до 12-годишен минимум през февруари, месец преди мерките за ограничаване на коронавируса да започнат широко да се въвеждат в цяла Европа. Коефициентът на безработица е 7,3% в 19-те страни, които споделят еврозоната, най-ниското ниво от март 2008 г.

Половината от всички застрашени работни места са в обслужване на клиенти и продажби, обслужване на храни и професии за строители. В сектора на търговията на едро и дребно в Европа могат да бъдат застрашени 14,6 милиона работни места, 8,4 милиона работни места за настаняване и храна и 1,7 милиона за изкуства и развлечения.

Европейската комисия предложи по-рано този месец схема за субсидиране на заплати, за да насърчи работодателите да намаляват работните часове, а не работните си места, план, който може да струва 100 милиарда евро.

Комисията очаква тази година ЕС да изпадне в дълбока рецесия заради избухването на епидемията, което ще забави икономическата активност на всички от 27-те държави-членки.

Източник: https://nameri-rabota.com

Добави коментар