Избраха новите младежки делегати на ООН за България

0

Вече са известни имената на новите двама български младежки делегати в ООН с мандат 2013-2014. Кристиан Вигенин, Министър на външните работи ориса Милена Андреева и Петър Младенов и им пожела успех в работата им, посветена на младите хора на България.

Милена Андреева и Петър Младенов бяха сред 10-те финалисти, допуснати до последния кръг на конкурса за избора на Български младежки делегати в ООН, 2013-2014, който се проведе в сградата на Министерство на външните работи на 11 юни. Жури в състав Посл. Валери Йотов, Дирекция „ООН и сътрудничество за развитие”, МВнР, Димитър Филипов, Дирекция „Права на човека”, МВнР, Таня Михайлова, Дипломатически институт към МВнР, Яничка Труева, Дирекция „Младеж”, МОНМ, Лилия Еленкова, ISIC България, Ива Досева, Главен секретар, Член на УС, Дружество на ООН в България, Петър Бучков, Боряна Атанасова, Илияна Лазарова, Боряна Зарева и Асен Димитров, посочи новите младежки лица на България в ООН. Всички членове на комисията бяха затруднени в избора си заради доброто представяне на финалистите.
„С всяка година претендентите стават все по-добри, а нашият избор – все по-труден”, каза г-н Йотов, който беше впечатлен от селекцията млади и будни хора, достигнали до финалната права.
Десетте финалисти се явиха на 25-минутно интервю, в рамките на което произнесоха официална реч по предварително зададена тема и отговориха на задълбочените въпроси на журито на български и/или английски език.
В късния следобед се състоя официална церемония, на която Кристиан Вигенин, Министър на външните работи, тържествено обяви имената на новите младежки делегати в ООН. Г-н Вигенин обеща своята подкрепа за Програмата и посъветва Милена и Петър да отстояват достойно интересите на младите хора в България пред света.
За новите младежки делегати в ООН
Петър Младенов е на 22г. от град София. В момента е студент в две бакалавърски програми – Международни отношения в Университета Ковънтри, Великобритания и Политическа икономия в Университет за национално и световно стопанство, България. Вече осма година Петър работи в областта на сексуалните права, репродуктивното здраве и превенцията на ХИВ/СПИН. Убеден е, че натрупаният опит до момента ще му служи успешно по време на мандата му като младежки делегат. Ревностно ще защитава интересите на младите хора и вярва, че именно в техни ръце е доброто бъдеще на България.
Милена Андреева е възпитаник на Националния военен университет, Велико Търново, където придобива бакалавърска и магистърска степен. Като стипендиант на Корейското правителство завършва втората си магистратура по международен мир и сигурност в Корея Университет, Сеул. Като председател на студентското „Източно-азиатско общество” е доказала, че притежава хъс, потенциал и мотивация да представи конструктивно нуждите на младите хора. След стажантска програма в Щабквартирата на НАТО, Брюксел, в момента тя е държавен служител. Милена е представлявала България пред различни институции и смята за свой дълг да провокира младите хора да са иновативни, търсещи и доказващи се.
Сред критериите за избора на младежите бяха опитът в младежкото доброволчество и неправителствен сектор, познаване на международната среда, гражданска активност, инициативност и запознатост с проблемите на младите хора.

Избраните младежи ще участват в заседания на Трети социален, хуманитарен, културен комитет и Комисията по социално развитие („КСР”) към Икономическият и социален съвет на ООН. Делегатите ще бъдат представители на страната на сесията на Общото събрание на ООН през октомври 2013 г. в Ню Йорк (където по приоритетни теми, напр. младежката безработица, заседават лидерите на страните-членки) и Комисията по социално развитие през февруари 2014 г.

Не повече от 30 държави, сред които е и България, изпращат младежки делегати за участие в заседания на Общото събрание на ООН

Програмата „Български младежки делегат” се организира за седма поредна година от Дружеството за обединени нации в България, благодарение на ежегодна подкрепа от Министерството на външните работи. Официален партньор на програмата е Националният младежки форум. Един от двамата новоизбрани младежки делегати ще лети до Ню Йорк отново с любезното съдействие на ISIC България.

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/mladezhki-bulgariya-delegati-1363643.html#ixzz2Vvf6Kb00

Добави коментар