Нещо и медии

1

Нещо и медии

Аз лично винаги съм бил на мнение, че журналист може да станеш и без да си получил тапия за журналист от някой престижен ВУЗ.  Но понякога попадам на информации, които ме карат да преосмислям това си твърдение. Изглежда преподавателите по журналистика от цял свят смятат, че има всевъзможни сценарии, за които трябва да подготвят студентите си.

Наскоро прочетох информация за един английски университет, който предлагал специалност – рискова журналистика. И колегите ми от другите медии се впечатляват и коментират – видите ли – колко интересно било това и колко актуално…

Аз пък, като студент в български университет се изпълних с чувство на гордост.  Ако някой мисли, че англичаните са много напред като подготвят “рискови журналисти”, то явно не знаете за специалностите в родния ни Софийски Университет. Тук българските студенти имат възможност да следват например “Лайфстайл журналистика”, където да изучават редица интересни предмети като например – “Гурме и медии”.

Нека англичаните си трошат главите отразявайки военните действия в Афганистан. Ние тук имаме достатъчно кадри, които да захранват жълтите вестници и да отразяват кулинарни събития. Не си и помисляйте да се смеете – връзката между гурмето и медиите е толкова тясна, че понякога чак трудно се вижда, но все пак я има. Вземете за пример Ути Бъчваров или пък Иван Звездев и тям подобните.

Дори подозирам, че скоро ще се открият нови специалности в българските университети, примерно – Трафопости и медии, Легени и медии, Полупроводници и медии и т.н., което ще осигури тясна специализация на всички кандидат-журналисти в майка България.

Моля, гласувайте!
Сподели

1 коментар

Добави коментар