Не всичко е чалга

2

Последните около 10 дни интернет-медиите отделят огромно внимание на една недотам лицеприятна изява на известна поп-фолк изпълнителка. Както и на фенки на жанра, чието поведение също би следвало да търпи критика.

Тук обаче втората страна на медала не се отчита. А ако помислим малко, ще видим, че и трета страна се появява. И това само на пръв поглед.

Всеки пълнолетен гражданин отговаря сам за действията си. И ако наистина има проблем в нечие поведение, законите, които действат на територията на Република България, предполагат да се намесят компетентните органи. И, изненада, това не са медиите.

Каква обаче все пак е тяхната роля в случая? Принципът „и лошата публичност все пак е публичност“ действа с пълна сила. Вместо да не обръщат внимание на нелепите изяви, сайтовете се надпреварват кой да покаже повече снимки или да коментира по-цветисто коя какво точно е направила, независимо дали става дума за фенка или изпълнителка.

Вниманието, независимо, че става дума за негативни коментари, поражда само още странни изяви. От тези, които се радват на медиен интерес.

А от този медиен интерес следва и един стереотип, който твърде много ощетява младите хора. Става дума за масовото убеждение, че всички млади жени са „кифли“ или че всички млади хора не виждат по-далече от чалгата и некачествения алкохол.

Вярно е, че масата отговаря на това определение, но от това страдат само изключенията. Защото на малкото млади хора, които искат от живота си нещо повече от дискотеки, алкохол и бройки от противоположния пол, често се отказва възможност именно заради стереотипите, в които вярват и не много по-възрастни хора.

И до голяма степен медиите имат вина за това, тъй като, отделяйки внимание на нелицеприятните изяви на младите хора вместо да отдават същото значение на успехите на някои от нас, затвърдяват вече създаденото обществено мнение и стават съучастници в две злини. От една страна, типът „кифли“ знае, че просташкото поведение води до медийно внимание, от друга пък младите хора с идеи и житейска позиция се убеждават, че медиите не обръщат внимание на някого, който не предизвиква скандал.

Разбирам, че скандалът продава, но това не означава, че останалото трябва да се загърбва. Има млади хора, които се забавляват по различен начин, пият малко, за настроение, и използват ума вместо физическите си данни. И тъй като не са много, заслужават поне малко внимание.

2 коментара

  1. Дани на

    По-правилно не би могло да се постави, поздравления.

Добави коментар