Най-кратката ваканция

0

Най-кратката ваканцияТази година студентите ще почиват от 23.12.2011 до 01.01.2012- тази информация се намира на информационните табла на СУ „Св. Климент Охридски“.

Поглеждайки написаното на таблото се замислих, че това всъщност е най-кратката ваканция, която някога съм имала за скромните си 15 години опит в българската образователна система. Е, първите 4 може да не ги броим – за началното училище по-големите ваканции са нормални.

Реално тази година почивката за учащите е само 5 работни дни- лекциите започват от 2 или 3 януари, като предишни години ваканцията е продължавала най-малко още 2 дни- поне до 05.01.

Спокойно можете да ме нападнете, че за някои специалности и учебната година е почивка, а трудностите са само през сесията. За което обаче студентите не сме виновни.

Някои ще кажат, че и без това България е страната с най-много ваканции, така че ден-два по-малко не са от значение. И това донякъде е вярно, имайки предвид, че през годината почивни дни по 2 или 3 заедно има поне два пъти за учащите.

Но, ако продължителността на ваканцията се движи по същия начин, няма да се изненадам, ако следващата година учим на Нова година, а по-следващата- защо не и на Коледа?

 

Добави коментар