Над 3000 студенти не успяха да се класират за общежитие

0

Над 3000 студенти не успяха да се класират за общежитие

Академичната година все повече наближава, което пък съответно значи, че кампанията за наставяне в общежитията на столичните университети е към края си. Преди няколко месеца колегите от Социално-битово обслужване на СУ, сред които и бившият им началник (и приятел на Млада София във Фейсбук) Петко Горанов изразиха очакванията си, че ако всичко този път мине добре ще го отразим по-подобаващ начин.

И очакванията вярвам,че се изпълненяват – тази година нямаше хора разместени в други стаи, нямаше засечки в електронната система за подаване на молби и т.н.  Подобни впечатления оставиха и настанителните кампании на другите големи столични университети.

Идилията в Студентски град обаче беше прекъсната с излизането на класирането за общежития. Оказа се, че доста хора се очертава да загубят общежитието си (или съответно няма да стигнат до него ако са първокурсници). Около 1300 са некласираните в СУ и около 1700 в УНСС.

Така увиснаха във въздуха обещанията на ректора на най-големият университет – Иван Илчев, че места ще се намерят за всички. Подобни обещания в комбинация с ниските приемни балове от миналата година накараха много млади хора да не търсят квартири през лятото а да насочат надеждите си към общежитията.

Друга причина за студентското недоволство е, че между първо и второ класиране има 2 седмици, а студентите трябва да  освободят стаите си до една. Аргументът, че няма начин да бъдем сигурни дали тези хора ще се класират и на следващите класирания е наистина логичен… колкото и този, че няма начин да бъдем сигурни и че няма да се класират.

Създалата се ситуация провокира много студенти да заговорят за протести в социалните мрежи. Дали гневът им ще се материализира и на улицата ще разберем в близките дни.

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар