На теория…

0

Теориите са навсякъде, по много, по прекалено много, в излишък… Меко казано.

Някои са смислени, други не чак толкова, трети пък са подчертано безсмислени. Но това не пречи на съществуването им. Теории има за всичко- за Земята, небето, звездите, животните, връзката между тях, произхода им, комуникацията помежду им…

Обяснението на нещата е важна част от човешкия живот от… никой от нас не знае от кога точно. Но тук има нещо, което трябва да отбележим- теорията идва след практическото проявление на онова, което се налага да бъде обяснено.

Еволюцията обаче явно връща нещата назад. Или го прави българската образователна система… Преценете вие.

Защото тези от вас, които са част от нея знаят, че тук практиката, особено в държавния сектор не е на почит изобщо. Според тези, които съставят учебните планове, бъдещите и настоящите студенти са нещо странно, което по всяка вероятност досега е живяло в друга галактика и няма и понятие дори от елементарни неща. Ето защо, подобно на първобитния човек, има нужда всичко да му бъде обяснявано. Още преди то да се е случило. Или по-лошо- както се е случвало досега, без да се имат предвид нововъведенията.

Последните, от своя страна, също могат да се окажат все още само теоритични…

И тук някъде всички се объркахте, нали? Нарочно беше. Познато ли ви е? Колко често ви се случва в университета, особено в Университета? Всеки ден? По няколко пъти?

На мен също, спокойно. И то на практика, не на теория. Може би това е единственото практическо нещо, което съм видяла от скромния ми тригодишен престой в престижно учебно заведение.

Естествено, и за това защо нещата стоят така си има обяснение… даже няколко. И това са поредните теории, които пречат на практиката да намери своето място там, където всъщност трябва да бъде- по време на академичната година, а не в месеците, отредени за почивка и по-приятни от стажуването дейности.

Добави коментар