Необходимостта от часовници и часовникови кули

0

Невинаги човек е имал часовник на ръката си, за да се ориентира за времето. Стандартният ръчен часовник-гривна, който днес всички познаваме, всъщност се е появил сравнително късно в човешката история – едва в началото на XX век.

Но както знаем, винаги са съществували различни начини за отмерване на времето. Дълги векове сред най-важните сгради в един град е била именно часовниковата кула.

Стражите на времето

Часовникови кули се срещат в различни височини и конструкции, а в тях са вградени между 1 и 4 броя часовници. Кулите не винаги са отделни постройки, а могат да се срещнат като част от друга важна сграда – кметство, гара, библиотека, театър и пр.

Всеки кръгъл час се отбелязва от часовниците на кулите чрез звън, мелодия или друг отчетлив звук. При някои по-атрактивни модели часовници се показват и различни фигурки – на животни или персонажи.

Лицето на Лондон

Часовниковите кули често са асоциативен образ за цял един град. Такъв е случаят с Биг Бен – часовниковата кула в Лондон, Великобритания. Изработена във фин нео-готически стил, тя е част от архитектурния комплекс на Уестминстърския дворец. „Биг бен“ е името на най-голямата камбана свързана с часовниковия механизъм. Размерите ѝ са наистина внушителни – с височина от 2,2 метра и диаметър 2,7 метра, камбаната тежи цели 13, 7 тона.

От 2012-та година кулата официално се кръщава на кралица Елизабет II, по случай 60-я юбилей от нейното управление. Всяка година милиони туристи посещават тази величествена архитектурна забележителност.

Стар, колкото самото време

Някои часовници сякаш са отвъд времето, което отмерват. Пражкият астрономически часовник Орлой, който е поставен на сградата на общината в Прага, е най-старият функциониращ часовник. Монтиран е още през 15-ти век и за създаването му се носи причудливата легенда за чешкия майстор Хануш, който е проектирал часовника.

Майсторът е трябвало да бъде ослепен, за да не е в състояние да повтори никъде другаде творението си. Преди да загуби зрението си завинаги, той пожелал да види часовника за последен път. Възползвал се от случая да го повреди и според слуховете, в продължение на век, никой не могъл да го поправи.

На високо

Третата най-висока сграда в света е първата най-висока часовникова кула. Това е кулата Абрадж ал-Бейт в град Мека, Саудитска Арабия. Цялостната ѝ височина е респектиращите 601 метра, а самият часовник отмерва времето на 530 метра от земята. Циферблатът също не отстъпва по размери – с диаметър от 43 метра, той е най-големият часовник на земята.

Мъж без часовник е като град без часовникова кула

Всяка часовникова кула носи своята интригуваща история. Макар вече да не са обвързани с неотменимата функция да осведомяват гражданите за времето, те са ценни със своя дизайн и историческа стойност.

Същото важи и за ръчните часовници. Узнаването на часа вече е твърде лесно, благодарение на мобилните устройства. Но да сложиш часовник на ръката си е въпрос на личен стил. Особено за един мъж, часовникът е важен аксесоар, който ще завърши визията му.

Предлаганите маркови мъжки часовници от Timedix са чудесен избор за подарък – както за приятел, който би оценил жеста, така и за вас самите. Може да разгледате многообразието от видове онлайн по всяко време и да поръчате бързо и удобно.

Добави коментар