Младежки парламент- има ли смисъл от съществуването му у нас?

0

Младежки парламент- има ли смисъл от съществуването му у нас?„Асоциация Български детски и младежки парламент“ съществува вече повече от 10 години. Освен в София, т.нар. „парламенти“ има и в много други градове в страната. Идеята на тези организации е, че в тях има място за всеки млад човек, който има идеи и иска да намери други мислещи хора, близки до неговата възраст. Парламентите са отворена организация, ето защо и често в тях хората се сменят- идват нови, някои от старите си отиват, други остават. Но общо взето повечето младежи остават с добри чувства към организацията. Разбира се, случва се в някои градове младите хора да са по-скоро отрицателно настроени към идеята, но все пак се намират и такива, които да я приемат добре.

Младежкия парламент работи заедно с Народното събрание и Президентството по различни инициативи, а има и такива, които младите хора реализират сами. Те участват всяка година в Деня на прегръдката, тяхна е и инициативата „Целувки за смет“. Всъщност тя е една от интересните идеи на екипа- проведе се в столичния парк „Заимов“ през март 2011. Младежите от парламента раздадоха необходимите материали на желаещите да се включат в почистването на парка граждани. От тях пък се искаше след това да донесат събраните отпадъци и срещу тях получаваха целувки (сладкиши)- колкото повече боклук, толкова повече целувки. Сред инициативите са и Деня на здравословното хранене, както и кампанията „Силен съм да не насилвам“.

Младежите участват и в международни проекти и доброволчески дейности, а веднъж в годината парламентите от всички градове се събират в столицата, за да споделят какво са постигнали през изминалите дванадесет месеца.

Общо взето, до тук излиза, че се срещаме с едни работещи млади хора, които креативно и с усмивка правят всичко възможно да са полезни на обществото. Факт е обаче, че биха могли да направят много повече, ако разполагаха с адекватно финансиране. Спонсорство обаче те получават рядко, трудно и определено недостатъчно, за да реализират всичко, на което са способни. Което рано или късно убива желанието за работа на повечето млади хора. По принцип има много голямо значение за един млад човек да знае, че има място, където могат да посрещнат с радост нестандартните му идеи– такова, където да е спокоен, че няма да бъде отхвърлен. Но още по-голям стимул би било младежите да могат да осъществят повече от тези идеи- много от тях са наистина ценни.

 

Добави коментар