(Медиен) апокалипсис или просто лято

0

След ужасяващо студената зима ни сполетя и необичайно горещо лято. Това трябва да мислим, ако вярваме на синоптиците, чиито прогнози цитират уважаваните медии и по-големите интернет портали у нас. От тук следва, че с всяко излизане навън би трябвало да се молим да се доберем живи до място с климатик или в най-добрия възможен случай да лежим вкъщи по цял ден и да рисуваме апокалиптични картини за бъдещите климатични промени от скука.

Страх от студ, страх от горещина, от убийства и от каквото друго се сетите би трябвало да изпитваме, ако предпочитаме друг да мисли вместо нас и да възприемаме на готово “обективната информация”. Ако обаче се доверим на себе си, ще се досетим лесно, че и зимата си беше просто зима, и лятото си е просто лято. Градус-два повече или по-малко от миналата година не са повод за ужасяващи цветови интерпретации и всяване на излишна паника у хората.

По-тревожните новини обаче, като например че в някои квартали на столицата има змии опасно близо до жилищните блокове, остават на заден план. Както и фактът, че Гражданска защита и Екоравновесие не взимат никакво участие в решаването на проблема. Не се пропуска обаче и стъпка на отговорните за решаването на проблема с бездомните кучета и много старателно се работи, за да се създаде илюзия, че всъщност решения се търсят.

Че има от какво да се страхуване е факт. Но това определено не са характерните за всяко лято 3-4 дни с непоносими горещини. По-страшна е липсата на информация и невниманието към сериозни проблеми, които могат да костват живота на някого от нас.

Добави коментар