Мартин Карбовски: “В Студентски град живеят пияници и простаци!”

6

Мартин Карбовски: "В Студентски град живеят пияници и простаци!"

До този извод е стигнал известният с острия си език журналист по време на негово посещение в УНСС.  Гостуването му в икономическият университет предизвика огромен интерес у студентите, като най-голямата зала – Аула Максима – се оказа тясна за всички желаещи да чуят неговите разсъждения.

Това е поредната изява на Мартин Карбовски в български университет, след в края на миналата година посети и студентите от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ.

Срещата е протекла под формата на разговор с присътващите като Карбовски е отговорил на множество въпроси. Пред над 500 души журналистът говори на теми свързани с образованието, младежта и студентския живот. Както може и да се очаква, нито за миг не изневери на острия си и вулгарен тон, но едва ли това е в състояние да възмути някого.

Карбовски разказа и забавни истории за миналото на Студентски град, като по негови думи преди тук са се пасели и крави, а на мястото на част от блоковете е имало овощни градини. Въобще разликата е потресаваща.

Както обикновено Мартни Карбовски не пропусна да направи и някое от своите си скандални изказвания. Според него “Малдежите в момента са свободни, но определено те са дезориентирани, пияници и простаци.” Причината за това според журналиста е факта, че младите хора не са наясно какво да правят със свободата си.

Студентски град може и да не е най-цивилизованата част на света, но все пак там живеят доста различни хора. Ако сте сред тях ще ни бъде безкрайно интересно да споделите вашите виждания по въпроса.

Моля, гласувайте!
Сподели

6 коментара

 1. Grizzly на

  Мартин Карбовски е една от жестоките гаври на природата, в частност на днешната българска журналистика. Като цяло в България понятието “журналистика” е доста размито и изкривено и то най-вече заради представители като Карбовски. Уважавам факта, че се рови в социалните проблеми на народопсихологията ни, но удоволствието, с което върши това меко казано ме отвращава.. Ще си позволя да използвам една дума от любимият ни роден диалект – аман от идиоти с психически отклонения, на които им е дадено поле за изява…..
  Че Студентски Град е последното място, където трябва да процъфтява младото население, това е ясно. Това е последното място, където на мен ми се иска да съм в момента. Но когато някой лъскав пикльо, който си фучи с джипа по разбитите софийски улици, позволява си да псува и да проявява цинизма си като че е Бог навсякъде и пред всеки и единственото нещо, което знае как да прави е да плюе без да си мърда пръста да промени или подобри каквото и да било (при положение, че се брои за някаква публична личност и че има някакво публично влияние), започне да критикува и да поставя някакви нелепи общи знаменатели на ляво и на дясно…………… Е много ми става приятно..

 2. Пияница&простак на

  аз съм и пияница и простак . и не съм съгласен с уважаемия мартин карбовски,който до скоро лижеше задниците на николета и азис,а преди ги плюеше.ДА не би тези индивиди да са по цивилизовани от повето алкохолизирани студенти,които попринцип са си интелигентни,но просто се забавляват с протутията на всички фолкаджии по дикотеките … ние студентите следваме техния пример … да бъдем пияни,надрусани,да се държим селско и т.н … така че смятам че един журналист не може да дава определения за цялата общност от случайно срещнати индивиди …

 3. ънъфрейд на

  Ясно е, че статията е поредната “Аман от тоя Карбовски” статия. Хората много се дразнят, когато някой се осмели да каже истината в публичното пространство. В студентски град наистина живеят всякакви хора. Фактът, обаче, че дискотеките и кръчмите процъфтяват и се отварят и нови, пък няма библиотека или книжарница говори за интересите на болшинството от тези хора.
  Твърдението на Гризли, че Карбовски плюе без да си мърда пръста да промени нещо е доста нелепо. Гризли, ти какво промени? Какво може да промени сам човек? Мартин Карбовски хвърля светлина върху неща, които повечето хора предпочитат да държат на тъмно. Първата стъпка към решаването на проблем е да се говори за това. Общия знаменател се дължи на болшинството. Едва ли Карбовски е имал предвид “всички са пияници”. Доколкото разбирам и не е казал това.

 4. Млада София на

  Ни най-малко не искам това това да бъде поредната “аман от Карбовски статия”. Карбовски е интересен журналист… най-вече заради острия си език. Лиженето на задници е професионална деформация на журналистите така че даже и затова не съм тръгнал да се заяждам.

  Интересното е какво мислят живеещите в Студентски град за себе си и за това изказване.

 5. Красимир Кръстев на

  Аз не виждам как това се различава от всяка друга действителност на държавите по света. Жалко, но факт. По света да не е много по-различно – малко се нагледахме на репортажи за младите хора по света? Пияници, наркомани, секс маниаци, просто маниаци – ходят с пищови и се гърмят напред-назад. Да, някъде в ‘по-цивилизованите’ държави това правят! Факта, че днес ‘Големия брат’ гледа навсякъде и всичко лъсва в пълна сила пред очите на всички, малко заблуждава хората за сериозността на проблема. Все едно тези господа, когато са били студенти или в казарма войници, не са се давели в алкохол? Малко истории се въртят напред назад и аха подадеш ухо и усещаш алкохолните изпарения от едното време и чак ти се завива свят! Питай, ако смееш как са били, ако някой е смел да си признае! Да, тогава е нямало интернет, не всеки е държал в ръцете си 5 мегапикселова камера и не всеки е бил ‘свързан навсякъде’ и затова се е получил принципа – каквото се случи във Вегас, си остава във Вегас! Ако някой си признае се узнава, иначе трябвало да дебнеш в селксата кръчма, където са се спотайвали в свърталището си ‘днешните интелигенти’.
  Но стига съм говорил за време, в което не съм бил дори роден или съм бил прекалено малък, за да помня! Аз съм студент от студентски град. Лично не се наслаждавам на този тип забавления – не пия и не пуша и чалга не слушам, освен когато околните не решат да ме ограмотят с някоя песен – все пак в общежития живеем! Да, проекция на Лас Вегас е Студентски град – пълно с кръчми и кафета и дискотеки на всеки метър! Ама какво да се прави – свободен пазар е и каквото е търсенето, такова е предлагането, или беше обратното?!
  Какво правят студентите, което по-възрастните поколения не правят?! Че виждат българската действителност – виждат я! Че търсят начин да я забравят или да избягат от нея за момент-два – търсят го! Студента върви да се ‘фръцка’ в дискотека с биричка, водчица и т.н. в ръка, а защото улегналия не-студент не го прави?! Прави го – ама не в дискотеката! И той се ‘фръцка’ с чашка в ръка, ама по дивана пред телевизора или на масата, където както знаем – у дома си всеки е ЛЪВ – блъска, тропа, негодува и само се надува. Ама човешко, вие какво очаквате?! Кой съдите?! Малко проблеми има българина днес, така ли?! С колко се бори, колко влачи, а за колко му се плаче?! И кой ще го вини, че търси малко да се поскрие!?
  Не е това решението, но това е действителността! И ако трябва да сме честни – в София разни хора, разни идеали! Така е в Студентски град, но така е и при останалите! Може би се обръща по-голямо внимание, защото очакванията към младежта са по-големи?! Очакванията на кого обаче? На същите онези хора, които стоят самички и си плачат и чакат друг да се справи с тяхната съдба. Ако се подаваше ръка и през деня, а не само по масите в обмен на чаши и салати, можеше и нещичко да се направи! Но за това все още господин Карбовски е виновно вашето поколение – студентите, както всеки опитен политик знае са само ‘бъдещето’. Настоящето сте вие! Вие сте бунтарското поколение, революционерите и месиите на демокрацията. Вие прокарвате 20 годишните магистрали на ‘новия ред’ с пълна сила – правителство след правителство. Днешните студентите, които са в кварталчето, са се родили в интервала 85-93, което във всеки случай ги прави само хора израстващи в средата и не създаващи я! Днешните студенти и тяхното поведение са деца на вашето време, морала им е наследник на вашия морал и ценностите се определят от почвата, която вие сте подготвили.
  Еххх, само да бяха всички студенти достатъчно будни, а? Будни и за себе си и за по-възрастните! Как не са те магическото хапче – хоп-троп и всичко да блесне! Всички знаем типичните думи на дванайсетокласника – “Ние сме най-свястното поколение! Нашите с техните остарели виждания за нищо не стават, а само погледни зайците – пълна разсипия! Какво бъдеще да очакваш?”. И това се повтаря от всеке нов 12-ти клас. Сигурен съм, че се повтаря и от бабите по пейките в парка, когато до тях мине и подскочи с тропване модерния ‘скейтър’. “Ехх, днешната младеж – за всичко ни е виновна! Хубавичко беше на времето!”

  … И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,
  спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
  славата му дивна като някой ек
  от урва на урва и от век на век!…”

  Поздрави!

 6. Красимир Кръстев на

  Относно библиотеките!

  Хубаво, съгласен съм! Не изобилства от тях в Студентски град, ако въобще ги има и аз честно не съм забелязвал. Но кажете ми какво ще сложите вътре в тези книжарници, а?
  Малка отбивка – аз лично(на 22 години съм) съм закупи около 200 книги. Бог ми е свидетел от къде са дошли тези пари, как съм си ги ‘устискал’, изгладувал и т.н.
  С направеното уточнение – с какво е залят пазара? Малко хора ли грачат по сергиите на площад Славейков в търсене на някоя ценна книжка, защото не е ‘печалбарска’ и ‘вървежна’ и не се издава? В една ли книжарница съм питал дали знаят кога ще се преиздават класици, кога философи и т.н? Че друго си е да те щипнат 20 лева за томче на Достоевски на пл. Славейков! Или пък 300 лева за комплекта на Платон, ама виж ли – не се продават по отделно ами трябва заедно да си ги купиш. Пфуу, вие с колко мислите живее студента – с милиони? Ами преиздайте ги тези книжки. Преиздайте и други. Залейте малко пазара с качествена литература. Да има избор – не да се обикаля в търсене на томове вече с антикварна стойност – от ’79-та! В Италия в книжарниците поне всичко има! Каквото ти душичка сака! И старо и ново – Сократ, Аристотел, Сенека, Макиавели….И в оригинал и на модерен италиански. И четат хората и се купува! А при нас – ни в оригинал можеш ги намери, пък и на български не е лесна задача! Друго си е да въртиш Коелю и компания. Ако пък е българско – нека да е нещо като Христо Калчев – ако може да е грубо, да е перверзно, да е цинично или пък еротично! Еххх, корави хора сме ние българите – не обичаме да ни се смекчава действителността. Нали е така на улицата – хора с “Кучешко сърце” – като на Булгаков от книжката, морални скитници!
  Признавам, не съм много запознат с българската модерна литература – както може би е установил всеки критик и експерт! Ама как и да я познаваш – някой ‘бие ли тъпаните’ – 1001 приказки за Устата и Стораро срещу сутрешния бюлетин ‘Денят започва с култура’ по БНТ. Епична битка, а? Да си грабнеш пуканките и да се наслаждаваш! Друго е да слушаш новини, за новите Х на брой загинали в ‘битката с дупките по пътищата’, отколко да слушаш за новия поет или писател! Дано българин да стане Нобелов лауреат, че да чуем за него по чуждите новинарски емисии.
  А вие искате книжарници да правите в студентски – какво ще търсим там – неиздадени произведения, незнайните ни автори или съкровищата от по 20 лева! Че тя книгата е прозорец към света, ама скъпи тез прозорци бе! Който е обикалял знае, що търсене пада – от тук на там, изчерпаните бройки, в други клонове върви – а не искаш ли и на английски, че по-лесно – едно копче и от Амазон ти я доставят! Пълно е с хартия в тези книжарници – вземете направете малко реклами, като сте журналисти.
  Ама то пикантното се търси – пък книгите не лютят! Не е ‘вървежно’ да си с парлив език за книгите. Да правиш цинични рецензии за литература! Да въртиш сплетни и да подбуждаш въображението на интриганта. Иска се култура! Ако я имате – ами споделете и с нас студентите – моралните сиромаси, току виж сме прихванали някоя идея и сме станали по по вкуса ви 😉

  Не всеки студент учи филология и има привилегията да бъде воден в морето от литература! Съжалявам, но явно дискотечните босове са по-находчиви от журналистите, които трябва да информират обществото! Плакатите в студентски град са в преобладаващата си част, ако не всички, на тема следващото парти с полу-гола снимка на Андреа! Ами да бяхте платили на промоутърите да окачват плакати с оферти за книги! Щеше да има повече информираност, повече търсене и може би, само може би, някой находчив бизнесмен щеше да отвори книжарничка!

  Иначе ние си го караме на принципа – който търси намира, ама това ли е начина?

Добави коментар