Литургия и протести на патронния празник на СУ

0

Най-старият български университет – СУ „Свети Климент Охридски”, отбелязва  за 125-ти път патронния си празник.

Лично българският патриарх Неофит отслужи литургия в параклиса на висшето училище. Академическият съвет начело с ректора на СУ проф. Иван Илчев, заедно с много граждани пък поднесоха цветя на паметника на св. Климент Охридски, намиращ се между Ректората и Народното събрание.

Градинката между двете институции дълго време беше окупирана… но не от протестиращи, а от полицията.  За празника обаче изглежда военното положение в София беше отменено.

Паралелно с честванията група преподаватели от СУ и много други университети от цялата страна се включиха в протест срещу правителството и прекомерното полицейско присъствие около Народното събрание и на територията на Софийския университет.

Смятам, че трябва да отидем и пред Конституционния съд, Прокуратурата и МВР. Така ще покажем, че правоохранителните и правоприлагащите институции трябва да спазват Конституцията, а не да бъдат под контрола на едно нелегитимно правителство и една нелегална и противоестествена червено-кафява коалиция” – с такъв призив се обърна към колегите си проф. Александър Кьосев, чиято беше идеята за днешния протест.

 

 

 

Добави коментар