Лесни пари

0

Лесни пари

Криза е. Няма работа… особено за младите хора. Въобще, ако изключим колцентровете, почти всички компании освобождават младите и неопитни кадри вместо да наемат нови. Ако случайно някоя обява за работа допуска възможността там да се яви млад човек, то той трябва да е с минимум няколко години опит, с няколко чужди езика и – по възможност – да е отслужил казарма и раждал едновременно…

Има обаче един тип компании, за които криза няма. Напротив – наемат все повече и повече хора.  Това са т.нар. MLM или Multi-level marketing схеми, които набират наемат непрекъснато хора, за да същестуват. Подозирам, че много студенти вече са се оказвали “очи в очи” с подобна възможност за работа. Възможност за бързо кариерно израстване, гъвкаво работно време и неограничени печалби са само част от обещанията.

Има няколко неща, който трябва да знаете, ако проявявате интерес към нещо подобно.

Първото е думичката “пирамида“. Това е незаконна финансова схема, за която предполагам всички са чували. MLM и пирамида не са едно и също – основната разлика е, че при първото се търгува с реален продукт, а при второто – не. Има обаче някои компании, които се възползват от дупки в закона и реално функционират като пирамиди. Тези компании правят най-големите си печалби от своите служители, а не от клиентите си.

Как става това – първо неподозиращия кандидат за работа трябва да си плати за някакво обучение или регистрация… обикновено солидна сума.  После на вече наетият неподозиращ търговец или консултант или диструбутор или както там е наречен се налага да си плати за всевъзможни мостри, брошури и други рекламни материали, без които не може да продава продуктите на компанията. Някои стигат дори дотам, че да изискват от търговците им да си плащат за презентациите, които правят.

Всичко това е идеята, че някой ден и въпросният служител ще наеме безброй други хора, който ще наемат други хора и т.н… и ще получава пари от всички тях. Наетите мислят така … докато не им омръзне и не напуснат преди да са получили каквито и да е пари от фирмата.

Tова – държа да отбележа – не  се отнася до всички компании занимаващи се подобен вид търговия. Иначе е напълно нормално търговците да работят на процент, а не на твърда заплата. Но имайте предвид, че сериозните печалби изискват и много голяма отдаденост на работата.

Но все бих ви препоръчал да побегнете с пълна сила ако някъде ви поискат пари, за да започнете работа. Просто има шанс да не си ги възвърнете…

 

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар