Легализация на наркотиците

0

Легализация на наркотиците

Забраната за притежание и употреба на наркотични вещества не премахва пазара за тях. Когато държавата направи дадена стока или услуга незаконна, търсенето и не изчезва, но за сметка на това предлагането се криминализира. 

Дебатът за легализиране на наркотичните вещества вече тече с пълна сила. На различни места по света – от Калифорния, през Холандия и Португалия се експериментира с промяна на законодателството в посока облекчаване контролния режим върху различни видове наркотици. Зад идеята за свободно разпространение и употреба застават разнородни групи, включващи лекари, икономисти, служители на реда, хора в тежко здравословно състояние, а вече дори и политици.

В тази статия ще разгледам накратко няколко от важните аргумента „за” легализацията. Убеден съм, че макар и замислена с добри намерения, войната срещу наркотиците е напълно заблудено усилие и всъщност вреди много повече, отколкото помага. Ще се опитам да ви убедя в това със следващите редове.

Един от най-важните аргументи в подкрепа на легализацията е чисто етичен. Притежанието и ползването на наркотици не трябва  да се преследва от закона, защото това представлява намеса в личния избор на индивида. Като пълнолетен мъж аз имам правото да разполагам със себе си, както сам пожелая. Преценката какво да ям, пия, пуша и правя, докато не използвам агресия срещу другите, е част от упражняването на моите права. Когато държавата със сила налага правила за решения, които са изцяло мой прерогатив, това е грубо ограничаване на личната ми свобода.

Забраната за притежание и употреба на наркотични вещества не премахва пазара за тях. Когато държавата направи дадена стока или услуга незаконна, търсенето и не изчезва, но за сметка на това предлагането се криминализира. Поради тази причина (черният пазар създаден от прохибицията) наркотиците и проституцията са два от основните източници за финансиране на организираната престъпност.

Характерна черта на черните пазари е, че на тях спорове за клиенти, качество и/или територия не могат да бъдат разрешени чрез правната система. Това се случва с насилие и по неясните правила на престъпния свят. Подземният пазар на наркотици стимулира и увеличава и броя на  битовите престъпления –  стоката търгувана на него е с много по-висока цена от тази, която бихме платили при нормална свободна размяна. В такава ситуация зависимите чест са принудени не само да социализират и постепенно да се асоциират с бандити (единствено чрез които могат да си набавят нужното), но и да прибягват до кражби и обири, за да плащат по-високата цена.

Идеален пример за това как забраните създават престъпност е Сухият режим в САЩ, който причинява невиждани проблеми. С въвеждането на забраната за производство и продажба на алкохол, убийствата в страната стигат своя пик през 1933 г. – 10 случая на 100 000 души[2]. Възникват всесилни мафиотски структури, а Ал Капоне и Лъки Лучано вилнеят в Чикаго и Ню Йорк. Прекратяването на режима  води до драматичен спад в убийствата, които стигат до 5 на 100 000 през  1944 г. Мафията не изчезва, но важен източник на мръсни средства е премахнат.

Дори, ако се изключи факта, че забраната за ползване и разпространение на наркотици е неморална и не работи, може с лекота да бъдат изброени още причини за това тя да е абсурдна. Например, нелогично  е част от наркотичните вещества да са незаконни, докато най-разпространените от тях, като алкохола и тютюна, не са. Неморално и опасно е хора да лежат в затвор за притежание на наркотици, докато извършители на престъпления с жертви остават на свобода. Глупаво е да се харчат милиони в опити полицията да се справи с проблем, създаден от самата държава, вместо да печели от данъци чрез облагане употребата и разпространението на наркотици.

Ще завърша с едно изречение. Легализацията на всички видове наркотици е въпрос на прагматизъм и морал!


[1] Гари Джонсън бивш губернатор на Ню Мексико, който е кандидат за президент на Либертарианската партия  в САЩ е направил легализацията на марихуаната една от основните точки в предизборната си кампания.

Моля, гласувайте!

Добави коментар