Ледена София

0
Ледена София

снимка: Борис Войнарович

Софиянци, един съвсем искрен приятелски съвет- пазете се като се разхождате из града. Бдителността си можете да притъпите малко само като минавате на спирките на градския транспорт. Останалата част от града ни е потънала под пластове лед, а кога ще видим добрия стар до болка познат асфалт отново не се знае.

Ще кажете, че е нормално за това време на годината. Съгласна съм, нормално е да е студено, да има поледици и сняг. Но е логично и тротоарите да са почистени, целите, не само 20-30 сантиметрови пътеки, където двама души не могат да се разминат. Както и там, където е хлъзгаво- на гладки плочи като пред НДК например, да се обърне особено внимание.

Тази година собствениците на търговки обекти в повечето случаи са свършили работата си добре. Това, което трябва да почистят и живущите по жилищните сгради, също е изненадващо добре направено.

Не искам да са перфектно почистени тесните улички, където е невъзможно техниката да мине. Не искам също и нещо, което да не се прави във всяка друга нормална столица. Нарочно пропускам европейска- има и други поддържани места в света освен Европа.

Бих искала само да не ми се налага да се моля на знайни и незнайни божества докато вървя по оживените тротоари в София. Само да мога да стъпвам спокойно, без да се тревожа дали след следващата крачка няма да ми се наложи да извадя мобилния телефон от джоба си и да набера 112, за да съобщя, че не знам какво точно съм счупила падайки на леда. А за това е отговорна Столична община.

Не вярвам, че някой от тези, които могат да вземат отношение по проблема чете. Но знам, че достатъчно столичани, които също имат отношение по проблема, го правят. Така че споделете с нас- има ли и във вашия квартал подобни места? Забелязали ли сте колко малко се грижи общината за безопасността ни?

Не всичко може да даде държавата или съответно общината, но нека поне минималното да ни бъде осигурено.

Добави коментар