Кризата и коледните базари

0

Няколко пъти през последния месец споделях с вас размисли относно коледните базари в столицата. Сега обаче дойде време за преките впечатления от тазгодишните изложения.

А такива не липсват- кои за по ден, кои за по седмица или две, за да има разнообразие.

Най-много коледно настроение безспорно донесе немския базар в градинката между Университета и Народното събрание. Греяно вино, коледна украса, аромат на канела приветстваха столичани.

Пред театъра „Иван Вазов“ пък изложение организира Глобул. Името не мобилния оператор би следвало да се свърже с нещо голямо и красиво, което да допринесе за положителния имидж на компанията. Но разочарованието е голямо- базарът представлева няколко павилиона, разхвърляни в градинката пред Народния театър. Въпреки това обаче и там имате възможност да хапнете сандвич, да изпиете чаша греяно вино и да подберете подаръци от щанда на „Сиела“ или от ателие за рисуване върху гипсови фигурки. Малко, но от сърце.

Съвсем скоро пък коледно изложение на ръчно изработени предмети примамваше през целия ден столичани към Централния военен клуб. За доброто настроение на посетителите се грижеше духов оркестър, а приходите от продажбите са за благотворителност. Дали това привлича или отблъсква хората е вече тема на друг разговор. Изложението обаче продължи само от сутринта до вечерта в неделя.

В зала „Универсиада“ пък тази година се преместиха изложенията, които сме свикнали да виждаме в НДК. Настроение не липсва, но стоките и площта е значително по-малка. Особено сега на коледния базар, който заема едва една трета от залата.

НДК остана празно, но на площада пред двореца бе открит базар-шатра. Неговата площ не се равнява и на един етаж от тази на НДК, а на щандовете вътре разнообразието от стоки не е голямо.

Общо взето, посещаването на коледните изложения е част от празничното настроение. Ако я нямаше обаче думичката „коледно“, би ставало дума просто за еднотипни изложения със също толкова еднотипни стоки. Няма го Дядо Коледа, няма и къде столичани да седнат на по чаша горещо кафе, за да отморят между петте етажа на базара, който всяка година софиянци посещаваха в НДК.

И за това, както и за всичко друго, може да обвиняваме кризата. За това с малко повече основание отколкото за много други неща. Все пак се надявам, че до следващата Коледа базарът в НДК ще бъде възстановен- не защото толкова обичам да пазарувам от него, а защото София има нужда от истинско празнично настроение.

Добави коментар