Краят на темата

0

Какво се случва с таксите за втора и нова специалност на СУ вече е горе-долу ясно. Миналата седмица Академичният съвет взе решение за тази година да се запазят старите, т.е. ниските, такси за обучение. Според новата заповед на ректора студентите могат да си получат обратно парите, които са платили в повече или пък те да останат в университета, за да покрият таксата за летния семестър.

На академичния съвет обаче бяха изказани предложения новите по-високи такси да влязат в сила от следващата учебна година. Реакцията на колегите не закъсня- в социалната мрежа много от тях споделяха, че се чувстват излъгани от Университета и че целта им не е била просто да закрепят положението за конкретната година. Нов протест, съдейки по публикациите, не се предвижда, но това не означава, че студентите вече не се интересуват от темата.

Напротив, колегите търсят нови начини за финансиране на втора и нова специалност, включително проучват и възможностите, които предлагат европейските фондове. Групата във Facebook се насочва към активно споделяне на информация и взаимопомощ между засегнатите студенти. А и няма как иначе- сам човек неизбежно ще загуби много време и нерви докато се пребори с администрацията на СУ, тъй като е широко известно, че ВУЗ-ът прави всичко възможно да не дава пари на студентите си (като бави включително и полагащите ни се стипендии).

Надявам се все пак студентите от втора и нова специалност, разбира се, с подкрепата на всички останали колеги, наред с търсенето на информация да помислят и за един нов протест, за да не остане проблемът им някъде из дебелите папки с излишна документация. И да не бъде това поредното важно нещо, което тъне в прах, забравено в някой ъгъл на някой луксозен кабинет.

Добави коментар