Конституцията може да спаси заведенията в Студентски град?

0

Конституцията може да спаси заведенията в Студентски град?

“Промените в Закона за висшето образование са дискриминационни, защото налагат законово разграничение между заведенията за хранене и развлечение в кв. Студентски град и във всички останали квартали на София.” – Това заявиха в отворено писмо до медиите от асоциацията собствениците на заведения в Студентски град.

Студентски град – макар и да носи име подобаващо за кампус – няма никакъв по-различен статут от квартали като Младост или Люлин. В допълнение на това, вследвие на интезивното строителство през последните години много от обитателите му не са студенти. Подобни забрани биха нарушили основни конституционни права на живеещите в комплекса, категорични са от заведенията.

Юристът на стружението – Вангел Кьосев –  заяви пред радио Фокус, че все пак собствениците ще продължават да търсят възможност за диалог с държавата до последно.Припомням ви, че миналата седмица от сдружението внесоха своите предложия за подобряване на сигурността в квартала. От парламента обаче отказаха да ги разглеждат, защото спадали към правомощията на местната власт.

Но факта, че Студентски град няма особен административен режим, може да се окаже сериозен проблем за държавата ако в бъдеще последват съдебни дела по въпроса.

Допълнителен удар върху амбицията на държавата да въведе нови ограничения за живеещите в квартала нанесе и появилата се информация, че престъпността в Студентски всъщност е значително по-ниска от други квартали в София, включително и от съседна Младост.

 

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар