Компромис в Студентски град – заведенията остават

0

Компромис в Студентски град - заведенията остават

Кръчмите, които се намират на частни имоти няма да имат вечерен час. Това е последната новина дошла от образователната комисия в Народното събрание.  Това означава, че парламентът окончателно отстъпва от идеята да се затварят всички питейни заведения след 22 часа. Вечерният час ще остане само за тези, които се намират в помещения отдадени под наем от държавните университети.

Според новото решение заведенията, които са в заварено положение ще имат 8 месеца гратисен период, в който да приведат дейността си съобразно изискванията на закона. Т.е. да работят най-късно до 23 часа вечер. Министерството ще следи за спазването на това… но на доста голям интервал от време. Проверките ще бъдат на цели 2 години!

Университетите, които откажат да изпълнят това – ако има такива – ще загубят държавната си субсидия. Също така е абсолютно забранено да се отдават университетски земи за казина и заведения развиващи каквото и да е хазартна дейност.  Тези, които останат ще трябва да преустановят и продажбата на алкохол.

Предишното предложение за тотална забрана намери доста поддръжници сред обществото, най-вече поради непрекъснатото преекспониране на темата от повечето медии в България.  Истната е, че то изначално беше неизпълнимо защото нарушаваше конституционни права на притажателите на частна собственост – нещо, за което Млада София алармира още преди седмица.

Без съмнение това е било известно отдавна на народните представители, но никой не пропусна да използва безплатното медийно внимание за популистки изказвания… без да са подплътени със съответната правна обосновка.

За съжаление продължава да няма никакво раздвижване към решеване на първоизточника на проблема – раздутия прием, неефективните критерии за финансиране на ВУЗ-овете и т.н.

Моля, гласувайте!

Добави коментар