Компютърна програма лови преписването

0

Компютърна програма лови преписването

Нова компютърна програма се заканва да сложи край на популярния начин за писане на курсови работи по утвърдената система – Copy/Paste.  Не е тайна, че доста студенти прибягват до услугите на интернет при подготяването на подобни проекти.

Днес вече – съобщавам го с дълбоко прискърбие – е напълно възможно един текст да бъде анализиран и да се установи каква част от него е копирана – при това в проценти. Може да се открие даже и от кой сайт. Подобна програма се използва от известно време в НБУ, но се очаква в скоро време да разпространи и из другите университети в България.

Трябва да се има в предвид, че цитирането е напълно нормално – стига да са посечени източниците. В противен случай говорим за плагиатство. Но така или иначе никоя машина не може да направи разликата между двете така че и за преподавателите ще остане малко работа.

Taка или иначе трудно някой би могъл да очаква един студент, учещ по българската метода – ударно-сесийно – да си изсмуче от пръстите 10-15 страници свои разсъждения – при това смислени. Това е и причината преподавателите да са толеранти към подобни научни трудове.

Въобще – положението си е като през социализма – ние се правим че учим, те се правят че ни преподават.  Дали една компютърна програма е в състояние да промени всичко това? Едва ли…

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар