Коментар: Ще протестираме ли или ще танцуваме?

0

Коментар: Ще протестираме ли или ще танцуваме?

Аз по принцип не обичам да протестирам… по принцип се съмнявам, че има смисъл. Макар от години да се занимавам със студентските проблеми, винаги съм се ограничавал до писане на писма и срещи с разни хора. Дори съм подкрепял някои протести, но без да се включвам в тях. Нямах никаква мотивация – виждаше ми се че е пълно с хора, които или не знаеха какво точно искат или искаха нещо да им се даде на готово… Аз такива неща не искам.

Та така изглежда си бях отписал понятието “протест” като нещо безполезно… там където е хаоса, където се губи индивидуализма в тълпата, където разума отстъпва на популизма. И че няма вариант обикновения протестиращ да бъде нещо повече от врякаща пионка на една или друга невидима ръка.

Последните събития и станалите ежедневни протести в София ме накараха да си променя мнението по този въпрос. Видях хора, който застават без качулки и увити около лицата си шалове. Хора, които измислят оригинални лозунги, плакати и облекла… (дори и да са под формата х*й пак се брои). Те са там като личности – дошли със своя авторитет, със своята креативност и със своите идеи.

И да не пропусна най-важното нещо -това което всъщност ме убеди да се включа в този протест.  Хората излязоха тук заради принципи, а не заради пари. Това е първия протест от как бях 7 годишен, в който виждам да не се протестира за пари.   За февруарските протести да не говорим… И студентите, колкото и да са ми симпатични, редовно мрънкаха за пари през последните години. А то на студентите не ни е скъпо, просто сме бедни.

И да, бедни сме! Ама въпроса е защо сме бедни. Проблема не е, че някой не ни дава и сега – видите ли – ако сме достатъчно шумни ще ни пуснат някакви трохи.  Проблема е, че цялата държава се управлява от анонимни бюрократи, които не са много по-квалифицирани от въпросния Делян Пеевски.  Сега Волен Сидеров пък стана най-големия борец с корупцията. Нима той е по-малко скандален… а представяте ли си ако тръгнете из чиновниците назначени по роднински връзки из общините.

Ето срещу това е и  сегашният протест – срещу некомпетентността и срещу непрозрачността. Това правителство просто я представи в най-гротескната й форма, която сме виждали в последно време. Но за пръв път от много време мога да кажа, че протестите срещу това си струват!

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар