Колко далече се простира корупцията?

0

Колко далече се простира корупцията?

Което не се купува с пари се купува с много пари- много хора живеят според този принцип и нямат нищо против това да продължава вечно.

Но проблемът не е изцяло в тях, а и в тези които взимат предложените им пари. Това, което казвам обаче, не е ново за никого. А въпросът кой е виновен- даващият или получаващият, поразително прилича на този кое е първо- кокошката или яйцето.Обикновено за корупция се говори най-вече в здравеопазването и в държавните институции, но въпросът за това дали я има в образованието остава встрани.

Срещу заплащане обаче всичко може да се получи- това схващане все още е сред водещите принципи навсякъде в България и не виждам защо някои мислят, че университетите правят изключение.Легенди и митове за тарифите на този или онзи преподавател се носят из всеки ВУЗ. Независимо дали тези тарифи са в някаква валута или алкохол например…или каквато и да е друга почерпка.

Разбира се, далече съм от мисълта, че всички са такива, но определено във всеки университет има хора, които срещу съответното заплащане или друга услуга са готови да върнат услуга на съответния студент.

Толкова за директната корупция обаче, имена не мога да посоча, тъй като, трябва да се признае, все пак в образованието даването и вземането на подкупите е по-елегантно отколкото в другите сфери- вероятно защото опазването на доброто име на университетите и техните кадри е по-важно отколкото на останалите институции. Въпреки това обаче в медиите периодично се появява по някой случай.

Аз искам да ви задам няколко въпроса, отговорите на които са за вас самите.

Дали случайно не е една изключително изобретателна форма на корупционна практика фактът, че, за да влезеш в даден университет, е почти задължително да си се подготвял за конкретните избори при преподавател от желаната специалност?

Дали официалните кандидат-студентски курсове, които университетите организират, не са също толкова елегантна форма на корупция?

Истината е, че в образованието тези форми преобладават. Което обаче не ги прави по-малко корупция. Прави ги просто по-законни.

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар