Коледният базар- начин на употреба

0

Ето че и тази година Коледните празници вече наближават. И по улиците на любимата ми столица се забелязват афиши, реклами, постери и постерчета, които оповестяват, че тук или там тази или онази организация ще прави коледен базар. В което няма нищо лошо, още повече, че надсловите и целите на различните базари са също така различни.

Някои от тях са благотворителни- средствата от тях отиват за опредлена кауза, а предлаганата стока може да бъде от различен вид. Най-често срещаните варианти са два- или става дума за традиционна коледна стока, закупена от там, откъдето е набавена стоката за всички останали базари, или за продукти, изработени от участниците в базара. Или от техните родители, приятели и въобще близки хора. Вторият вариант е по-интересен. Тук можем да срещнем ръчно изработена украса- гирлянди, играчки за елха, подаръчета под различни нестандартни форми, създадени специално за да привлекат вниманието на посетителите и така да подпомогнат каузата. Същият, ако не и по-голям успех имат коледните сладкиши, които са неизменна част от базарите на училища, детски градини и дамски клубове например. Ако организаторите развихрят малко въображението си, биха могли да включат и ръчно изработени дрехи и аксесоари, които могат да се превърнат в оригинален подарък за празниците. И пак да подпомогнат каузата, което всъщност е и целта на този вид събития.

Има и такива, които използват Коледата и настроението, свързано с нея, за да промотират своите възгледи и да приобщят възможно най-голям брой хора към тях. Така например преди няколко години Интер Експо Център в София приюти поредната партида еколози, които намират навсякъде повод да разпространят зелената идея. На щандовете на базара се предлагаха еко продукти, а посетителите си тръгваха щастливи, че са дали своя принос за опазването на планетата.

Още един нестандартен базар е останал в съзнанието ми- той пък беше събрал в една зала Коледата на няколко държави по света. Всяка от тях представяше на свой щанд с традиционни за нея ястия, украси и други продукти, с които нейните жители асоциират въпросните празници. Имаше много голям успх, тъй като едно е да прочетеш някъде в Интернет как се празнува по света, но е съвсем различно да се докоснеш лично и да имаш впечатления от първа ръка за това кое как се случва. А така пък и възможността да откраднеш някоя и друга идея, която да освежи и твоя личен празник, се увеличава многократно.

А сега да се върнем към стандартните базари- тях ги има във всеки град, но за София най-големият е традиция в НДК. По такива места човек може да намери от пиле млаяко. В последните години не е точно така, но се надявам скоро да се върне предишният им блясък. Обикновено хорат не отиват на коледен базар, за да пазаруват. Но настроението ги увлича и те са склонни да дадат доста повече от предвидените пари за подаръци, а и за нещо хубаво за себе си или за къщата. Това в общия случай. Ето защо и разнообразието от стоки е толкова голямо- маркетингът не спи все пак.

Въпреки цялата тази комерсиализация обаче важното е празничното настроение. А то лъха отвсякъде, макар и специалните базари още да не са открити. Говоря за украсата в моловете, по улиците, на голяма част от работните места-точно онези гирлянди и цветни лампички, които ни напомнят, че съвсем скоро идва време за почивка, подаръци и скъпоценно време, прекарано с най-близките.

И за да не се налага да чакате да отворят базарите, тичайте към най-близкия магазин за коледна украса или си изберете нещо по пътя от работа към къщи. А после все пак отидете и на колкото се може повече базари- за да се заредите с максимално количество коледно настроение, защото всъщност точно това е тяхното предназначение.

 

Добави коментар