Кой ще стане баш ректор на България?

0

Вече са ясни имената на трима кандидати за ръководната позиция в Съвета на ректорите в България. Това са – Пламен Легкоступ от ВТУ, Ваньо Митев от Медицинския университет в София и ректорът на УНИБИТ – Стоян Денчев.

Съвета на ректорите е авторитетна – макар и напълно непозната за повечето студенти – организация в България. Това е официалният форум, на който се обсъждат проблемите на вузовете в страната от техните ръководства. Организацията може да лобира за различни инициативи пред властта, говорейки от името на университетите в странта.

Изборите ще се проведат на 7 Февруари, когато ще приключи и мандата на сегашният председател – ректорът на УНСС – Борислав Борисов. Той остана на поста си по-дълго от предвидено в правилника благодарение на решение на съвета от миналата година за удължаване на мандата му.

Пред новият председател ще стоят проблеми свързани със статута на съвета – който на практика не е уреден никъде – и решенията му нямат административна тежест. Друг казус, по който работят ректорите е приемането на нов закон за висшето образование.

Добави коментар