Кои са петте често срещани заблуди за пасивните къщи

0
Пасивни къщи от Германов Пайп

Енергоспестяващите къщи отговарят на определени стандарти, за да се осигури висока степен на жилищен комфорт 

Инвестицията в пасивни къщи може да се определи като дългосрочна, особено когато говорим за възвръщаемост на вложените средства и благоприятното въздействия върху климата. Тенденцията с поскъпването на изкопаемите горива и електроенергията ще се запази във времето, което означава, че цената ще продължава да расте нагоре.

Ето защо правилният подход днес може да се окаже наистина печеливша стратегия за всяко домакинство, фокусирало вниманието си върху енергоспестяващите къщи.

Кои са петте често срещани заблуди за този тип сгради, които будят недоразумения сред потенциалните купувачи:

1. Липса на опция за отваряне на прозорците = застоял въздух

Абсолютно погрешно твърдение, тъй като възможността за отваряне на прозорците е налице, но необходимостта това да се прави е сведена до минимум. Причината е вентилационната система, която рядко се среща в конвенционалните сгради.

Добрата топлоизолация и въздухонепроницаемост създават предпоставки вентилационната система да поддържа постоянна температура във всички помещения, която не подлежи на резки промени, независимо от сезона.    

2. Скъпа инвестиция

Както вече беше споменато, това не е просто инвестиция с краткосрочна и бърза възвръщаемост – това е нещо повече от покупка на имот, а мъдър ход с оглед на бъдещето за следващите поколения. Пасивните къщи са все по-достъпни като цена, което е гарантирано от тяхната увеличена популярност и производството на компоненти в целия свят.

Спестяването на до 90 процента топлинна енергия е съществен плюс при избора на такъв тип жилище.

3. Недостатъчно отопление

На практика в пасивните същи няма активни отоплителни уреди, а затоплянето на стаите стават чрез постъпващия външен въздух, който се среща в топлообменника с изходящия отработен въздух. Отработеният въздух генерира топлината си на пресния и преминава през филтър, който достига до помещенията с помощта на въздухоотводите.

Така се елиминира опасността от развитието на бактерии, плесени и прах в жилището.

Реално не е наложително те да бъдат подсигурени с допълнителни източници на енергия, а когато се работи на ниво индивидуален проект нуждите се преценяват и се избира подходящата стратегия.  

4. Сложни изчисления за постигането на стандартите

Техническите характеристики на пасивните къщи са само на пръв поглед сложни като описание, когато се сблъскате за първи път с тях. За всеки, който желае да се информира допълнително, експертите могат да внесат разяснения и да ориентират потребителите за предимствата на тези отличителни качества.

Самото управление впоследствие не изисква нито познания, нито тежки усилия, а единствено елементарни умения да се борави с вентилационната система.

5. Въпрос на естетика

Да, щадящите енергията къщи могат да бъдат проектирани във всеки познат архитектурен стил. Тук няма никакви ограничения да бъде постигната онази визия, към която се стремите. Всичко е въпрос на предпочитания и личен вкус!

Добави коментар