Кой манипулира студентите?

1

Много се забавлявам, когато някой състави изречение от типа “ама еди-кой си има право за нещо си, НО…” и от там нататък вече почва да го опровергава. Наистина усилията, които полагат някои хора, за да запазят и агнето цяло и вълка сит са впечатляващи. Първенци в това отношение безспорно са политиците, а тази седмица – министърът на образованието – Сергей Ингатов.

Тази седмица той заяви пред медиите, че студентите имат право да протестират, но – видите ли – са манипулирани от някого.  Не обичам недомлъвки и недоизказвания, а министърът направи точно това. Изказването му спря дотук – така и не стана ясно кой точно ги манипулира. Може би са преподавателите или пък медиите, може да е и опозицията дори… никой не знае.

Господин Игнатов може и да не може да разбере кой е подлога в изречението ако е от женски или среден род, или пък в множествено число (по негови самопризнания), но някак се съмнявам да не е наясно с процесите в собствения му министерски ресор. Защо ли тогава не просветли студентите по въпросите на манипулацията?

Подозирам, че е защото няма какво да каже… просто се опитва да прехвърли топката, с надеждата, че някой гузен ще тръгне да бяга негонен. (Ех, че хубаво приспособих народната мъдрост) А гузни има и трябва да са такива – в университетите се пилеят пари са всевъзможни глупости и никой и нищо явно не е в състояние да поиска отчетност.

Факт е, че парите за образование са увеличени в следващия бюджет, но това увеличение е също толкова безполезно, колкото и очакваното повишение на семестриалните такси. Без някой да каже : “Вземаме толкова пари и ще ги използваме за това” – смисъл от по-голяма държавна субсидия или от по-високи такси няма.

Аз плащам 250 лева семестриална такса – нямам нищо против да плащам и 500. Но едничкото ми условие е да се подобри качеството на услугата, за която давам парите си, щом цената се увеличава. Това засега не се случва…

За университетите е по-изгодно студентският гняв да се насочи към правителството. Има защо – но причините не са тези, които изтъкват в академичната общност. Образованието в България е най-нереформираната система от социализма насам – там всичко си е по старому. Ти се правиш че учиш, някой се прави, че ти преподава. И за това са виновни редица правителства, заедно с настоящото, което продължава да не прави нищо.

За пари аз няма да протестирам и мен никой не ме манипулира, г-н Игнатов. Но за промени във вашето закостеняло министерство и за повече прозрачност във вузовете – бих.

 

1 коментар

Добави коментар