Книги в столичното метро

0

На 24 май обикновено всички- и тези, които знаят как да си служат с родни език, и тези, които са практически неграмотни, са твърде заети с хвалебствия, високопарни речи и манифестации. Едни напълно традиционни инициативи, над чиято искреност- като цяло, на организиращите ги и на участващите в тях поотделно, никой не се замисля. До болка познати, просто част от този ден.

Тази година обаче софийското метро приюти още една инициатива- дали организирана с по-искрен ентусиазъм или не, никой не може да каже, но при всички положения различна, нова, интересна в пъти повече от манифестациите, поне в моите очи. В няколко метростанции имате възможност да заемете книга, която да четете докато чакате или пътувате, а ако ви грабне да я вземете и да я дочетете у дома. Читателите, разбира се, трябва да върнат екземпляра на посочените места на станциите “НДК”, “Стадион Васил Левски”, “Сердика” и “Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

Организаторите предвиждат и възможността всеки желаещ да се включи в инициативата, като остави свое любимо заглавие. Това не би било просто дарение, а един прекрасен начин да изразите индивидуалността си чрез вкуса си за четиво- така, че да запалите още някого по това, което грабва вас.

Книгите ще се обновяват периодично, тъй като стелажите побират между 20 и 30 книги, а, предвид очаквания интерес, това е крайно недостатъчно. Екземплярите са дарени от издателствата “Рива”, “Сиела”, “Изток-запад”, “Еднорог” и “Бард”.

Хартиеният носител е все още жив- за радост на едни, за съжаление на други, напредничави, привърженици на всичко електронно. Прекрасна е обаче идеята на организаторите да ни припомнят колко е хубаво всъщност да вземем книга, да разгърнем страниците и да усетим аромата на хартията, да прелистваме с пръсти, а не с натискане на бутон, да използваме визитна картичка, билет или каквото и да е картонче, но никога книгоразделител… изобщо да държим книга в ръцете си. Истинска, хартиена, ретро книга. Докато пътуваме в новото, модерно, гледащо към бъдещето столично метро.

 

Добави коментар