Кариерният център- представите на една студентка

0

Кариерният център- представите на една студентка

Мисля, че за една седмица и малко отгоре четене сте се убедили, че има много неща, които не харесвам в образователната ни система, но и че имам ясно виждане за това как те трябва да се променят, за да изпълнят дадената дума- а именно, че всичко се прави в името на младите, които са бъдещето на света… това от много места го чувам непрекъснато.

Сега обаче, за разнообразие, няма да обяснявам кое точно не е като хората. Направо ще ви кажа как трябва да стане. Обектът на размислите ми този път са кариерните центрове, които част от университетите се опитват да създадат за удобство на студентите си или поне на тези от някои факултети или катедри.

Тъй като вече говорихме за излишната теоритизация, както и за това къде точно е мястото на практиката в някои специалности, напълно естествено е да се потърси решение на поставените в материала проблеми. И едно от тези безспорно добри решения е да има един такъв център, в който хора от бизнеса, към който е насочена съответната специалност, да консултират студентите относно бъдещата им реализация.

Не знам как точно мислят българските просветители че работи кариерният център, но ще ви кажа как, според мен, трябва да се организира дейността му. И се надявам, че колегите от различни специалности и ВУЗ-ове ще дадат още идеи.

Първо, необходимо е да работи всеки ден, включително и уикендите, когато студентите имат свободно време. Второ, необходими са наистина компетентни хора, представители само и единствено на практиката, които да помогнат на младите хора да се ориентират доколко точно им помага и доколко им пречи теорията. Както и да им помогнат да разберат с какво точно имат желание да се занимават. И трето, кариерните центрове трябва да имат договор с определени компании, които да наемат стажанти от всички специалности на дадения ВУЗ.

До тук добре. Да се върнем обаче на частта с теорията и практиката. Кариерният център спокойно би могъл да предлага квалификационни и преквалификационни курсове, както и тясно профилиране на избраната от студента специалност.

И всъщност кариерният център не е нужно изобщо да бъде свързан с университета. По-скоро тези места са необходими, за да има къде младите хора да задават своите въпроси относно професионалната си ориентация и да бъдат въведени в практиката бързо. Има нужда от такива места, за да може студентите по-лесно да преодолеят шока, който се получава, когато разберат, че от ученото в университета ще използват или много малко, или нищо.

Тези центрове биха били идеалното място за срещи и контакти между млади, амбициозни хора, на които им трябва много малко, за да разберат как точно искат да се развие животът им. А и биха дали възможности на самите младежи да взаимодействат и да си помагат едни на други чрез споделяне на опит, желания и мечти.

Понякога имаме нужда от съвсем малко, за да се роди някоя идея и да преобърне целия ни живот. Или може би просто за да открием отговора на въпроса „А сега накъде?“. Често малкото помощ от страничен, емоционално неутрален човек е всичко, което ни трябва. Ето за всеки млад човек е важно да знае, че има място, където може да получи тази малка упора, която му е нужна в определени моменти от живота.

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар