Какво заслужават да знаят студентите?

0

Какво заслужават да знаят студентите?

Разгорещени дискусии в мрежата предизвика появата на редица публикации, в това число и на Млада София, които съобщаваха, че предстои повишаване на таксите в Софийския университет на някои от специалностите. Обмяна на любезности между колеги с различни политически убеждения, както и обвинения в непрофесионализъм и какво ли още не бяха резултатите от ненавременната реакция на онези, които отговарят студентите да получават информацията, която ги касае, навреме и неизкривена.

Вярно е, че трябваше служителите на Университета да реагират с официална публикация още в момента, в който се появиха първите слухове за повишението.

Проблемът обаче има и друга страна. Доколко студентите са готови да изискват необходимата прозрачност не само когато става дума за пари също е въпрос, който стои на дневен ред. Защо има хора, които твърде рядко се интересуват от това какво става когато забавят стипендиите или такива, които са готови да плащат, за да повишат оценката си без да обърнат внимание, че хората без никаква амбиция, които получават двойки на редовната сесия имат право да се явят втори път на изпит безплатно? Защо никой не задава въпроса как става така, че в един същи университет за някои факултети да има осигурен стаж, а за други той да е задължителен, но да се налага студентите да се справят сами? Защо никой не пита колко точно са неграмотните студенти?

Естествено, важно е институцията да заслужи парите, които получава всеки семестър от студетите си и най-малкото, което може да направи по въпроса, е да информира своевременно същите тези хора, заради които фактически съществува. Вярно е обаче също и че хората, които плащат, независимо за каква услуга, трябва да се научат да изискват. Да изискват качество и навременна информация, като начало за това какво се случва с парите им, преди да се интересуват колко точно дават. Отговорът на въпроса за какво е по-важен от този на въпроса какво количество.

Моля, гласувайте!

Добави коментар