Какво е ACTA и има ли то почва у нас?

0

Какво е ACTA и има ли то почва у нас?

Броени дни след като стана ясно, че България се е присъединила към международното споразумение ACTA в интернет пространството вече започнаха да се организират протести.  Особено активни в това отношение са потребителите на Фейсбук, където вече над 11 000 души са потвърдили участието си в протест срещу АCTA на 11 февруари.

Какво обаче всъщност представлява въпросното споразумение и защо си струва да се протестира срещу него.  Официалното име на споразумението е Anti-Counterfeiting Trade Agreement (Търговско споразумение против фалшификацията).

Пред БГНЕС, началникът на отдел “Компютърни престъпления” в ГДБОП – Явор Колев – заяви, че всъщност фокуса на споразумението са сайтове, които предлагат фалшиви стоки (дрехи, лекарства и т.н.) или пък фалшиви услуги, за които само вземат пари от обикновените хора.

Обективността изисква да кажем, че това твърдение е вярно, но е само част от истината. Нещото, което притеснява обществеността е факта, че сега интернет доставчиците ще бъдат длъжни да предоставят личните данни на потребителите при съмненителни обстоятелства.

Второто нещо, което от ГДБОП пропуснаха да кажат е, че освен за дрехи и лекарства споразумението ще следи и за фалшифицирането на музика, филми и други продукти с авторски права. По тази причина е вдигнат мерника и на популярните торенти.

От юридическа гледна точка това е много спорен казус, защото при торента реално няма дупликация на някакъв продукт, а на малка част от него. Това че до крайния потребител достигат всички тези малки части от различни други потребители и биват “сглобени” отново е въпрос, по който законодателството мълчи.

В страницата на протеста във Фейсбук много хора казват, че трябва да накараме правителството да оттегли подписа си. Това обаче няма да помогне твърде много на ситуацията, защото Европейският парламент също е подписал споразумението… без никой да обърне внимание отново.

Въобще – идея на цялата потайност, която заобикаляше подписването на ACTA сама по себе си е достатъчна да оправдае гражданското недоволство. Ние ще следим събитията с интерес и ще ви информираме за случващото се.

 

Добави коментар