Как се пие здравословно

0

По това време на годината се подреждат множество празници – Коледа, Нова година, именни дни… пък може и да има и някой друг рожденник. Така за много млади хора, зимната приказка и вечерите прекарани със семейството са изместени от истински маратон по пиене на всевъзможен алкохол.

Дали това е опасно или не, зависи от много фактори. Като начало прекаляването с каквото и да е, включително и алкохол не е твърде добра идея. Макар- като част от европеидната раса – да произвеждаме големи количества от ензима “супероксид дисмутаза”, който разгражда алкохола много ефективно, идва момент, в който организма ни не може да смогне.  Никакви дози от ензима с дълго име не помагат тогава и се събуждаме с тежък махмурлук.

Това е важно уточнение – хубавото пиене не е многото пиене. Второто нещо, на което държа да наблегна е, че качественото пиене става с качествен алкохол. Избягвайте нещо правено в гараж и съхранявано в туба от минерална вода. Най-вероятно съдържа хранителен спирт, но все пак рискът не си струва.

Как и какво тогава да пием, за да можем да се оправдаем, че се грижим за здравето си.  В напитки като грог, вино и ракия има високо съдържание на антиоксиданти и витамини и е доказано, че помагат дори и при сериозни заболявания като скорбут. Алкохолът е и естествен имуностимулатор, като помага и при много простудни заболявания.

В миналото са предписвали алкохол за възстановяване от остри инфекциозни заболявания, а днес нови изследвания показват, че редовната консумация на спиртни напитки (най-вече вино) забавя процесите на стареене в клетките. Според изследване направено в Холандия пък, алкохола понижава дори риска от диабет.

Така че – пийте спокойно! Ако ви търсят сметка – кажете, че е за здраве. И все пак имайте едно на ум и гледайте да не си предозирате лекарствата, а само да се забавлявате.

Добави коментар