Как работят хороскопите ?

0
Хороскопи

Редица учени, ще ви кажат, че астрологията не работи.

Много други хора обаче, ще кажат точно обратното . Кой е прав? Истината, е че и двете твърдения са верни, зависи какво разбираме под думата “работи”.

 Астрологията се основава на това, че в зависимост как са се подредили планетите и звездите, това действа на настроението, личността и околната среда на всеки човек, в зависимост от това кога той е роден.

Астролозите правят хороскопите, като констатират точно това движение. Тези хороскопи извършват прогнози в личния живот на хората, определят техните проблеми и им дават съвети; всичко според положението на астрономическите тела. 

Едно проучване на Националната научна фондация, установява, че 41% от хората смятат, че астрологията е “много сложна материя”.

Ще разгледаме най-важните въпроси, на които ще даде отговор сайта За Нея.

Положението на астрономическите тела влияе ли на живота на човек ?
Не. Положението и ориентацията на Слънцето спрямо земята, променя сезоните. Слънчевите изригвания причиняват електромагнитни смущения на земята, които могат да нарушат редица фактори и дори да причинят затъмнения. 

Положението на Луната причинява океанските приливи и отливи. Ако сте рибар, положението на Луната може да окаже значително влияние върху днешната Ви слука при риболов. 

Множество научни изследвания опровергаха, че астрономическите тела влияят върху живота на хората според датата на тяхното раждане. Например, Питър Хартман и неговите сътрудници са проучили над 4000 души и откриват, че няма връзка между датата на раждане и личността или интелигентността . 

В един от най-известните експерименти, Шон Карлсън се е допитал до 28 астролози, които правят прогнози и след това тестват точността на тези прогнози. Преди да проведе експеримента, той прецизира метода според всички изисквания на астрологията. 

След края на този експеримент , Карлсън открива, че астролозите не могат да предложат по-добро някакви събитие или случка от случайното предположение на един човек. 

Могат ли хороскопите да накарат хората да се чувстват по-добре?

Да. Но това няма нищо общо с това, че хороскопите са правилни. 

Хороскопите карат хората да се чувстват по-добре поради психологически ефект, известен като плацебо ефект. Плацебо ефектът е, когато човек вярва в нещо и е сигурен, че ще се случи.

 Именно убеждението, а не методът е причината за подобрението. Плацебо ефектът е научно потвърден. 

Ако давате хапчета на десет болни, съдържащи само вода, но им кажете, че това е мощно ново лекарство, което ще им помогне, а на други десен не давате хапчета, тези които са използвали хапчета, ще се чувстват по-добре. 

Това е ефекта на плацебо.  Плацебо ефектът е механизмът при изготвянето на хороскопите от астролозите. Когато прочетат хороскопа си и следват съветите му, хората се чувстват по-добре. Но самото вярване, а не астрологията ги кара да се чувстват по-добре.

Няма единна теория или практика на астрологията. Всички древни култури са практикували свои форми, някои от които са комбинирани и еволюирали в днешната астрология. Източните култури продължават да практикуват свои собствени форми на астрология: китайската, ведическата и тибетската астрология са сред най-известните.

Дори в западнатаастрология има значително разнообразие от методи и философии. Някои разделят астрологията според крайния резултат, за който е предназначен:

  • Земна астрология – Използва се за изследване на световните събития и прогнози за национални дела, войни и икономики.
  • Разпитвателна астрология – Тази астрология, се стреми да прави конкретни прогнози или анализи за целите или събитията в живота на субекта.

Ако се интересувате от дневен, седмичен или годишен хороскоп, прочетете своя хороскоп в zaneq.bg.

Добави коментар