Как могат да гласуват студентите

0

Как могат да гласуват студентите

Както вероятно вече сте разбрали, тази неделя ще се проведе първият в историята на България референдум, по въпроса да се строи ли АЕЦ Белене . Това е по-скоро първият в демократичната история на България. Или още по-скоро – вторият. Но както и да е… нека не залитаме твърде много в несполучливите исторически интерпретации на някои други медии.

Възниква въпросът как могат да гласуват студентите, които се обучават далеч от родните си места? Първият и най-очевиден отговор е да се приберат до въпросните места, стига там да се намира и постоянната им адресна регистрация.

Ако не искате да се разкарвате обаче трябва да знаете, че за студенти не са необходими декларации за гласуване по настоящ адрес, за разлика от останалите граждани. Всичко, което ви трябва е лична карта и студентска книжка.

Можете да гласувате, в която искате избирателна секция във въпросното населено място. Примерно от Студентски град в София, може спокойно да отидете в Люлин или Младост.  Комисията ще иска да види печата за заверен настоящ семестър в книжката ви. (Покажете им го с пръстче тъй като опита на автора показва, че това отнема време).

След това трябва да попълните декларация, че няма да гласувате на постоянния си адрес. И ще бъде добре да спазите обещанието си защото ви грози наказателна отговорност.  На последните президенстки и местни избори имаше такива декларации във всяка секция. Ако случайно се окаже, че нямат или са свършили можете да попълните декларация на бял лист – а комисията ще ви каже какво точно да пишете. Но никой няма право да ви откаже гласуване заради това.

От Млада София няма да агитираме в полза на никоя страна на референдума, защото никой просто не съобрази да ни плати за това. Все пак с оглед на социологическите проучвания, който дават превес на привържениците на АЕЦ Белене, съветваме днешните студенти да започнат и с правенето на деца и внуци, за да могат да им изплатят инвестицията.

 

 

Добави коментар